Belföld

Aláírták a bérmegállapodást az ISD Dunaferrnél

Az alapbér és a jóléti szociális juttatások emeléséről megállapodtak, az úgynevezett szabadságos és karácsonyi bér ösztönző jellegű átalakításával kapcsolatban még tovább tárgyalnak.

A sztrájkkészültséget az érdekvédők egyelőre fenntartják – mondta el a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke az MTI-nek vasárnap.

Mucsi Zoltán tájékoztatása szerint a héten aláírt megállapodás értelmében a munkáltató soron kívül és feltétel nélkül engedélyezi a személyi alapbér és a szociális juttatások előre egyeztetett 4, 2 százalékos emelése felének a kifizetését január elsejei visszamenőleges hatállyal.

Az úgynevezett szabadságos és karácsonyi bér ösztönző jellegű átalakításával kapcsolatban a tárgyalás folytatódik, ezekről 60 napon belül teszi meg javaslatait a cégcsoport vezetése. A június 10-én esedékes szabadságos bért ugyanakkor kifizetik a dolgozóknak.

Az alapbér, valamint a szociális juttatások második felét akkor fizetik ki, ha minden elemben megállapodnak. A társaságcsoport kollektív szerződése, és a törzsgárda rendszer változatlanul érvényben van – mondta Mucsi Zoltán.
Az érdekvédő szerint jelentős eredmény az is, hogy a munkáltató az idén is hozzájárul anyagilag a cégcsoport hagyományos Vasas napi rendezvényének a megtartásához.
Bár a tárgyalások nyugodt légkörben való lefolytatása végett az április 25-27 közötti időszakra tervezett sztrájkot felfüggesztették és az április 26-ra tervezett demonstrációt elhalasztották az érdekvédők, a sztrájkkészültséget továbbra fenntartják – hangsúlyozta a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szövetség képviselői január óta folytatnak bértárgyalásokat a cégcsoport menedzsmentjével az alapbérek és a szociális juttatások 4,2 százalékos emeléséért és az úgynevezett szabadságos és karácsonyi bér kifizetéséért.

A bérmegállapodás kikényszerítésére előbb két órás figyelmeztető sztrájkot, majd a cégcsoport három üzemében általános sztrájkot tartottak, s kilátásba helyeztek egy 72 órás munkabeszüntetést is. Mucsi Zoltán úgy véli, hogy a sztrájk eredményes volt, felgyorsította a bértárgyalásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik