Belföld

Befejeződött a 24 órás sztrájk a Dunaferr három üzemében

Befejeződött a bérmegállapodás kikényszerítésére szervezett huszonnégy órás általános sztrájk az ISD Dunaferr Zrt. hideg-és meleghengerművében, valamint a Lőrinci Hengerműben.

A pénteken 14 óráig tartó munkabeszüntetés jelentős árbevétel kiesést okozott – mondta el az MTI-nek a sztrájkot szervező Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke. Mucsi Zoltán tájékoztatása szerint a három üzemrészben mintegy 320 szervezett munkavállaló sztrájkolt, de az ő munkabeszüntetésük miatt az érintett üzemekben több helyen leállásra kényszerültek. A Lőrinci Hengerműben például a 15 sztrájkoló miatt állt le a csütörtök délutáni műszak.
A szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint amennyiben a 24 órás sztrájk nem vezet eredményre, április 25-26-27-re 72 órás sztrájkot hirdetnek, előtte pedig nagygyűlést tartanak.
A múlt heti, kétórás figyelmeztető sztrájkot követően azért hirdetett 24 órás munkabeszüntetést a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a hozzá csatlakozott Dunaferr Ifjúsági Szövetség, hogy elérjék, az idén is legyen aláírt bérmegállapodás a cégcsoportnál. Azt akarják elérni, hogy a jelzett infláció mértékének megfelelően 4,2 százalékkal emelkedjen a munkavállalók alapbére és a szociális juttatások mértéke, továbbá kerüljön sor a 13. havi, úgynevezett szabadságos bér és a 14. havi juttatás, a karácsonyi bér kifizetésére. A január óta tartó bértárgyalások legutóbbi, húsvét előtti fordulóján már közeledett a cégvezetés és az érdekvédők álláspontja. A munkáltató ugyanis azt javasolta, hogy január elsejei hatállyal 4,2 százalékkal emelkedjen a munkavállalók alapbére és a szociális juttatások mértéke, továbbá, hogy az év második felében teljes egészében kerüljön kifizetésre a 13. havi szabadságos bér teljes összege.
A 14. havi bér azonban a menedzsment álláspontja szerint “további megállapodás tárgyát képezi”. A cégvezetés szerint annak, valamint a 13. havi bérnek a jövőben, a munkavállalók anyagi ösztönzését szolgáló rendszer részévé kell válnia, s erről már most meg kell kezdeni a tárgyalásokat.
A 24 órás munkabeszüntetéssel kapcsolatban Várkonyi Zsolt, az ISD Dunaferr Zrt. főosztályvezetője csütörtökön azt mondta az MTI-nek, hogy a cégcsoport menedzsmentje “nem ért egyet a nyomásgyakorlás ezen ultimátumszerű eszközének alkalmazásával, mivel ez nem segíti elő azt, hogy a tárgyalások normális légkörben folytatódjanak.”
Hangsúlyozta, hogy a munkáltató továbbra is tárgyalni kíván a munkavállalókkal, de a cégvezetés álláspontja szerint “a nyugodt és eredményes üzletmenet fenntartásának és a megegyezésnek alapvető feltétele a munkabéke megőrzése.” – tudósított az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik