Belföld

Fellélegezhetnek a dohányosok

Leszokást segítő honlapot indított az egészségügyi államtitkárság. Az oldal teljes körű segítséget nyújt a cigarettáról való lemondáshoz.

A fellelegezhetünk.hu oldalon összegyűjtöttek minden leszokást segítő információt, tájékoztatót arról, hová lehet segítségért fordulni. A cél az, hogy kevesebben dohányozzanak, kevesebb ember betegedjen meg, kevesebb ember haljon meg, hogy fellélegezhessünk – mondta el az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós hozzátette: az utóbbi időben egyre többen kérnek segítséget a tüdőgondozókban, vagyis a nemdohányzók védelmében indított kampánysorozat megtette a hatását.

A kampány következő állomásán budapesti szórakozóhelyeken hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy több pénzük marad és egészségesebbek lesznek, ha nem gyújtanak rá.

Az államtitkár az elmúlt időszakban elterjedt elektromos cigarettáról is beszélt. Az uniós egészségügyi miniszterek azt szorgalmazzák, hogy a termékkel kapcsolatban egységes EU-szabályozást hozzanak létre.

Már vizsgálják a dohányzási szabályok szigorításának hatását is. Az eddigi eredmények szerint a vendéglátó-ipari egységekben 90 százalékkal csökkent a beltéri dohányfüst.

Az egészségtudatosság népszerűsítéséhez a vasúttársaság is csatlakozik: az ország 50 legforgalmasabb vasútállomásán plakátokat helyeznek ki, a három nagy fővárosi pályaudvaron pedig a hangosbemondóban Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya hívja fel a figyelmet a dohányzási szabályok betartására, népszerűsítve az államtitkárságnak a leszokást segítő honlapját is – mondta el Szarka László, a MÁV kommunikációs igazgatója.

Az egészségügyi államtitkárság tavaly december közepén indította el hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányát a nemdohányzók védelmében. A szigorítás értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik