Belföld

Abortusz után panaszvonal

Panaszvonalat indítanak az abortusz okán jogi vagy etikai problémát tapasztaló nőknek.

A Patent – Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesület április 18-tól Abortuszvonal néven telefonos tanácsadó szolgálatot indít. Azoknak a nőknek, illetve a hozzátartozóiknak, segítőiknek a jelentkezését várják, akiket az abortuszt megelőző kötelező tanácsadás során vagy a beavatkozás elvégzése közben tapasztaltak felkavartak, esetleg etikátlan, szakmaiatlan, jogsértő vagy bármely más módon kifogásolható bánásmódban volt részük. A szolgáltatást a Patent ingyenesen biztosítja. 

Mint Spronz Júlia, az egyesület vezető jogásza elmondta, eddig is számtalan kérdést kaptak az abortusszal kapcsolatban. Például: etikus-e, ha egy szobába teszik az abortuszra váró nőt frissen szült kismamákkal, vagy jogszerű-e, ha az orvos megtagadja a terhesség művi megszakítását, vagy elvégzi a műtétet, de közben megalázó megjegyzéseket tesz a nőre, nem ad neki fájdalomcsillapítót, nem kérdezik meg, hogy a nő meg akarja-e hallgatni a magzat szívhangját. De a kérdések között szerepelt az is, hogy legális-e a tablettás abortusz.

A Patent Egyesület kiemeli: szolgáltatásunknak nem célja sem a magzat megtartása, sem a terhesség megszakítása érdekében állást foglalni. Ehelyett tényszerű információkkal és emberi jogi alapú tanácsadással akarják segíteni a nőket, hogy az egész eljárás folyamán ismerjék a jogaikat és azok érdekében fel tudjanak lépni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik