Belföld

Az ORFK elemzi az elmúlt hetek gyilkosságait

Kriminalisztikai és kriminológiai szempontból is elemzi a rendőrség az elmúlt két hétben történt gyilkossági ügyeket.

Az MTI által megkérdezett, kriminológiával foglalkozó szakemberek egybehangzóan azt mondták, az elmúlt években nem emelkedett az erőszakos bűncselekmények száma, hanem súlyosabbá váltak az elkövetési módok, és ennek az okát a társadalmi változásokban kell keresni.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfőn az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy az ORFK bűnügyi főigazgatóságán vasárnap elemezni kezdték a balatonakarattyai, a soproni, a győri és a kulcsi gyilkossági ügyeket, és bár nem sorozatgyilkosságokról van szó, ezek “rendkívül tanulságos esetek”.

A kulcsi gyilkosság helyszíne

A gyilkosságok oka különbözött

A soproni előre kitervelt gyilkosság oka a nyereségvágy volt, Kulcson családirtás történt, a győri lövöldözés gyanúsítottja pedig önvédelemre hivatkozva ölt.

Garamvölgyi László úgy fogalmazott: “hosszú pályafutásom alatt nem találkoztam ilyen esetekkel”, amikor két hét alatt bizonyosan tíz embert öltek meg. Mindez az emberek “biztonságérzetét erősen befolyásolja”. Hozzátette, az emberölések száma valószínűleg az idén is azt elmúlt évek statisztikai átlagához közelítve, 180 és 220 között marad.

Az MTI által hétfőn megkérdezett, kriminológiával foglalkozó szakemberek egybehangzóan azt mondták, az elmúlt években nem emelkedett az erőszakos bűncselekmények száma, hanem az elkövetési módok váltak súlyosabbá, és ennek az okát a társadalmi változásokban kell keresni.

A szakértő véleménye: hangsúly kell az elfogadásra

Végh József kriminálpszichológus azt mondta: az üzleti és a magánéletben is az erőszakosabb, agresszívabb érdekérvényesítés nyer teret, és ugyanezt sugallják a fiataloknak a filmek, a virtuális játékok, a sajtóból áradó bulvárhírek. “Ezek a fiatalok a felnőtt én tudatossága nélkül fogadják el azt, hogy bűncselekményekkel lehet a leggyorsabban eszközökhöz, hatalomhoz jutni” – fogalmazott.

Végh József úgy véli: nemcsak a családban, hanem az iskolában és a mellette működő intézményekben is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy a fiatalokban tudatosuljon, melyek azok a kulturális értékek, amelyek egy társadalmat jellemeznek, és amelyeket el kell fogadniuk.

Megjegyezte, sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra is, hogy megtanulják, miként lehet a konfliktusokat békésen, hatékonyan kezelni akár a munkahelyeken, akár más közösségekben.

A kriminálpszichológus azt hangsúlyozta: a büntető törvénykönyv szigorítása nem lehet megoldás az erőszakos, kirívó bűncselekmények visszaszorítására. A szülői felelősséget viszont erősítené, mert egyes fiatal felnőttek, tinédzserek esetében akár a fiatalkorúak veszélyeztetése mint önálló büntetőjogi kategória is felmerülhet.

Németh Zsolt kriminológus az elmúlt hetekben történt, több ember halálával végződő, fiatalok által elkövetett bűnesetekre utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek között nincs összefüggés, a beszámítási és az érdekérvényesítési képességek is mások lehettek.

Hozzátette: egy-egy ember személyiségét a genetikai öröklődés, a fejlődés, a családi, az iskolai és egyéb közösségi tényezők is alakítják, de azt a vélekedést, hogy az erőszakos filmeket, játékokat néző fiatalok egy idő után nem tudnak különbséget tenni a valóság és a virtualitás között, egyetlen kutatási adat sem támasztja alá.

A soproni tetthely, ahol fiatalok gyilkoltak

A soproni kettős gyilkosságra utalva a kriminológus megjegyezte: egy ilyen bűncselekmény traumát okoz a közösségben, önvizsgálatra ad okot és lehetőséget az embereknek, hogy elemezzék a történteket, és megvizsgálják, ők mit tesznek a közösségért, társaikért, hogy meghallják, észrevegyék a segélykiáltásokat, jelzéseket.

Az igazi prevenciót a közösségi beszélgetésekkel, a tanulással, a világ, egy jó könyv, színdarab megismerésével lehet elérni – véli a szakértő. Ez meggyőződése szerint akár arra is példát mutat, hogyan lehet hatékonyan kezelni egy-egy problémát, miként lehet kezelni egy-egy helyzetet úgy, hogy a fiatal átéli, beleképzeli magát ezekbe a szituációkba.

Helyszínelés Akarattyán, ahol egy férfi feltehetően szerelemféltésből gyilkolt meg három embert, még április elején

Az elmúlt hetekben több brutális gyilkosság is történt az országban:  márciusban a baranyai Magyarlukafa és Vásárosbérc között egy 36 éves mozsgói férfi egy embert lelőtt, egyet késsel súlyosan megsebesített, mert orvvadászat miatt kérdőre akarták vonni.

Budapest XV. kerületében, a Zsókavár utca egyik lakásában egy 43 éves férfi lőfegyverrel agyonlőtte ismerősét, a lakás 64 éves férfi tulajdonosát, majd hazament, és öngyilkos lett.

A Fejér megyei Kulcson egy 23 éves férfi április elején négy családtagját ölte meg, három embert megsebesített.

Sopronban, az Anger réti lövészklubban a klub elnökét és egyik ismerősét lőtték agyon. A tettesek fegyvert és pénzt zsákmányoltak, majd elmenekültek. A gyilkosság három középiskolás gyanúsítottját másnap elfogta a rendőrség.

Rendőrségre zárta körül a tetthelyet és annak környékét Győrben, ahol egy férfi egy vita után lelőtt két embert

Balatonakarattyán egy üdülőövezeti családi házban három ember holttestét találták meg. Egy 56 éves férfit gyanúsítanak azzal, hogy napokkal korábban egy 70 éves férfit és egy 54 éves nőt megölt, míg a házban lakó 92 éves, magatehetetlen nő halálát az ellátatlanság okozhatta.

Egy 34 éves férfit azzal gyanúsítanak, hogy vasárnap Győrben egy vita után lelőtt két embert. Rendőrségi kihallgatásán a férfi önvédelemre hivatkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik