Belföld

A fideszeseknek sem tetszik a fix bírság?

Egyhetes a fix bírságos rendszer. Megjelentek a rémhírek, de pozitív példa is akad. Viszont még a kormányoldal is fanyalog.

Az új rendszer bevezetése óta például futótűzként terjed a neten, hogy a gyors siker érdekében elsütötték megint az elsősegélycsomagos lejárati időre vonatkozó trükköt a rendőrök. Ha a csomag lejárt, azonnali 30 ezer forint a bírság. Ha nem ismerjük el a helyszínen, van esély a feljelentésre és a dupla tételre is. (Az elsősegélykészletről nem a KRESZ, hanem egy KHEM-rendelet intézkedik. Ebben pedig az van, hogy az egyes elemeket a gyártó által jelzett időpontig lehet használni. Ha lejárt, az a közúti közlekedési szabályok kisebb megsértésének minősül.) 

Viszont úgy tűnik, a rend őreinek sincs feltétlen ínyére az azonnali 50 ezres büntetés. Egy ismerőssel történt kanyarodási szabály megszegéséért nem szabták ki az érvényes fix 50 ezres büntetést, hanem engedékenységről tanúbizonyságot téve szemetelésért büntettek: 5000 forintra – meséli a hétvégén pórul járt ismerős.

Az Autóklub részéről Kovács Kázmér az első napok tapasztalatairól beszámolva azt hangsúlyozta a Hír24-nek, hogy sokan telefonálnak hozzájuk, mert úgy érzik, pénzbehajtás áldozatai. Olyan információjuk is van, hogy néhány helyre nem jutottak el azok a nyomtatványok, amelyek az fix bírságok kiszabásához kellenek, így ezeket feljelentésig viszik, aminek az eredménye a dupla bírság lehet. Arra azért felhívta a figyelmet, nem kell ötvenezret magunknál tartanunk. A helyszíni bírság fogalma annyi tesz, hogy elismerjük a helyszínen a szabálysértést. Hozzátette: gyűjtik a tapasztalatokat, és ennek alapján kívánnak majd előterjesztéssel élni. 

Egyelőre kevés a szabálytalankodó

A Belügyminisztérium az idei költségvetési bevételeknél a szabálysértési és egyéb bírság bevételek sorban 1,049 milliárd forintot tüntetett fel, míg az objektív felelősségből származó közigazgatási bírságbevétel 16 milliárd forinttal számolt.  Az idei első három hónapban viszotn alig 1,5 milliárd forint objektív felelősségel kapcsolatos bírságot tudtak kiszabni.

Bár a bevételkényszer nagy úr, éppen hétfőn kérte a KRESZ-t módosító rendelet felülvizsgálatát a Fidesz parlamenti frakciója. A képviselők szerint túlszabályozott lett a rendszer, és ezzel párhuzamosan a szankciók is túl szigorúvá váltak – közölte a kormánypárti képviselőcsoport hétfőn. A frakció úgy látja, hogy az elkövetett szabálysértés nincs arányban a kirótt büntetéssel, a módosítás a társadalom szempontjából előnytelen lehet, ezért egyeztetést kezdeményeznek Pintér Sándor belügyminiszterrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik