Belföld

Szabálysértési matek: fix bírságok, jól keresőknek

Eddig sem volt érdemes szabálytalankodni, de április 15-től még inkább tanácsos kerülni a kihágásokat, a hatóságok ugyanis bekeményítenek. Hétfőtől 30-50 ezer forinttal magasabb fix helyszíni bírsággal is sújthatják a rendetlenül közlekedőket.

Az április közepén hatályba lépő új szabálysértési törvényhez igazodva, a kormány új rendeletben szabályozza a helyszíni és szabálysértési bírságokat. A jogszabály szerint azokra az áthágásokra vezetik be a fix bírságokat, amelyek gyakorisága és súlyossága azt indokolja.

Gyorshajtás, ittas vezetés, tilosban előzés. Csak néhány forgalmi rendellenesség, amelyet előszeretettel alkalmaznak a sofőrök. Hétfőtől azonban brutális megrovást kapnak „ajándékba” az elkövetők, növekszik ugyanis a helyszíni közlekedési bírságok fix összege, a jelenleg kiróhatónál mintegy 30-50 ezer forinttal. Ha valakit ittas állapotban nyakon csípnek a rend őrei, akkor alkoholos befolyásoltságtól függően 30-50 ezer forint között mozoghat a helyszíni bírság, míg a pénzbüntetés elérheti a 100 ezer forintot is. Szabálytalan előzésért 70 ezer forintot, jogosítvány nélküli vezetésért pedig 150 ezer forintot is kiszabhat az eljáró rendőr. Lejárt műszakis gépjárművel sem érdemes próbálkozni, ha ugyanis az okmány több mint egy hónapja lejárt, de nem régebben mint három hónap, akkor a büntetés 30 ezer forint a helyszínen, feljelentés esetén azonban 70 ezer.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik