Belföld

Itt az új szabálysértési törvény

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2012. 04. 12. 19:45

Módosul a szabálysértés fogalma, jön a közérdekű munka, a fix bírság és az ismételt elkövetés szankcionálása.

Vasárnap lép életbe az új szabálysértési törvény, amely bevezeti a közérdekű munka fogalmát, a helyszíni bírság kötelező mértékét, a fix bírságot, és új rendelkezés az ismételt elkövetés szankcionálása is – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályvezetője. Kincses Ildikó a hirado.hu kérdésére elmondta, hogy az egyik legfőbb változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy módosul a szabálysértés fogalma. A törvényben az eddigi 183 tényállásból 86 elsősorban a közrend és közbiztonság elleni szabálysértés marad, míg a kikerült szabályszegések egy részére a jövőben nem szabálysértési, hanem közigazgatási bírság lesz kiszabható. Ezzel megszűnik a szabálysértési és közigazgatási eljárások párhuzamos alkalmazása. Bevezetik a közérdekű munka fogalmát, amely 6-tól 180 óráig terjedhet. Alkalmazására csak az eljárás alá vont beleegyezésével van lehetőség. Kincses Ildikó szerint ez kiválthatja a bírságot befizetni nem tudókkal szembeni hosszadalmas végrehajtási eljárást. A törvény szerint 5 ezer forint 6 óra közérdekű munkának felel meg. Ha erre az eljárás alá vont nem hajlandó, a be nem fizetett bírságösszeget – amelyet 30 napon belül kell rendezni – elzárásra változtatják, ennek mértéke szintén 5 ezer forintonként egy napnak felel meg.

A legsúlyosabb szankció az elzárás, amely 60 napig, halmazat esetén 90 napig terjedhet, fiatalkorúak esetén 30, illetve 45 napig tarthat. Az általános büntetés azonban változatlanul a pénzbírság, amely 5 ezer forinttól 150 ezer forintig, elzárással is sújtható esetekben 300 ezer forintig terjedhet. Az egyes tényállásoknál azonban nem rögzítették a kiszabható felső határt, csupán a generális maximumot. Az új szabályozás a büntetés kiszabására vonatkozó enyhítő, illetve a súlyosbító körülményeket, például a hatóságokkal való együttműködést, illetve a két éven belüli újbóli felelősségrevonást is rögzíti.

Egyes, nem kiemelt jogsértésű közlekedési szabálysértésekre bevezetik a helyszíni bírság kötelező mértékét, vagyis a fix bírságot.  Például a záróvonal átlépése esetén a fix bírság összege 15 ezer forint, szabálysértési eljárásban 30 ezer forint. A szabálysértési eljárásban kiszabott bírság magasabb összegét a dandártábornok az eljárás lefolytatásának költségeivel indokolta. A helyszíni bírság összege általában 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjed, 6 hónapon belüli ismételt elkövetés esetén pedig 70 ezer forintig terjedhet, kivéve a fix bírság hatálya alá tartozó szabályszegéseket.

Ismételt elkövetés esetén nem változik az intézkedések köre: a járművezetéstől eltiltás, az elkobzás, a kitiltás és a figyelmeztetés egyaránt a szankciórendszer részét képezik. Kitiltást azonban már nem csak sportlétesítmény vagy sportrendezvény, de akár kereskedelmi egység esetén is alkalmazhatnak. Ha egy eljárásban valakit több szabálysértés miatt vonnak felelősségre, a halmazati szabályok miatt 225 ezer forintig terjedő bírságra, elzárással sújtható szabálysértések esetén 450 ezer forintig terjedő bírságra is számíthat. Új rendelkezés az ismételt elkövetés szankcionálása, e szerint szigorúbban bírálják el, ha valaki fél éven belül harmadszor követett el nem közlekedési szabálysértést; ez azonban csak az április 15. után elkövetett szabálysértésekre vonatkozik.

A törvény szerint emelkedik az értékhatár, a hatósági jogkörök szűkülnek. Jelentősen, 20 ezer forintról 50 ezer forintra emelkedik a tulajdon elleni szabálysértések értékhatára. Ezentúl csak a törvény minősíthet szabálysértéssé egy cselekményt vagy mulasztást, a korábbi szabályozások, például önkormányzati rendeletek, hatályukat vesztik. A hatályba lépő új jogszabály az eljárásokban is változásokat vezet be: szűkül az eljáró hatóságok köre. Általános szabálysértési hatóság a jegyzők helyett a kormányhivatalok lesznek, továbbá szabálysértési hatóság a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszervezete is. Módosult a helyszíni bírságolásra jogosultak köre, a rendőrség valamennyi szabálysértés esetén megteheti ezt. Új elem az is, hogy a rendőrségnek minden elzárással sújtható szabálysértés esetén előkészítő eljárást kell folytatnia.

Új jogintézmény a helyszíni idézés, ami a helyszíni bírságolás során alkalmazható: az eljárás alá vontnak 5 napon belül kell megjelennie a területileg illetékes hatóságnál. A törvény bevezeti a feljelentés elutasításának fogalmát is, ebben az esetben nem indul meg a szabálysértési eljárás. Külön nevesíti a jogszabály a meghallgatás nélküli határozathozatal lehetőségét, de a döntés elleni jogorvoslatként kérhető meghallgatás. Újdonság az is, hogy eltűnik az illetékalapú befizetés, a bírságokat csekken kell kifizetni. A törvény a szabálysértési nyilvántartási rendszerről is rendelkezik: a jogerősen elmarasztaltak mellett az eljárás alá vontakat és a helyszíni bírsággal sújtottakat is nyilvántartják.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.