Belföld

Betörés-sorozat elkövetőjét fogták el

24.hu
24.hu

2012. 04. 23. 15:50

Legalább 4-5 bűncselekménnyel hozható összefüggésbe az a 28 éves férfi, akit Keri, a négyéves nyomkövető kutya szagnyoma segítségével fogott el a rendőrség a hétvégén.

Az utóbbi 3-4 hétben Székesfehérvár, Felsőváros térségében megszaporodtak a családi ház betörések. A betörések jellemzően éjszaka történtek, miközben az ingatlan tulajdonosai a házban aludtak. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság nyomozói kiemelten kezelték a sorozat megszakítását, illetve az elkövető elfogását. Pénteken, az utolsó ismertté vált helyszínen felvett szagnyom alapján Keri, a négyéves nyomkövető kutya segítségével elfogták a bűncselekmény sorozat elkövetőjét – tudtuk meg R. Szabó Ágnes, megyei rendőrségi szóvivőtől.

Szombaton reggel a Pörös utca egyik házának 87 éves idős tulajdonosa arra ébredt, hogy a szekrények ajtajai tárva-nyitva vannak, az egész házban kutatás-forgatás nyomai látszanak. Miután körbenézett, akkor észlelte, hogy a konyhaszekrényben tartott pénztárcájából eltűnt húszezer forintja. Az asszony kutyája három hete pusztult el, riasztó nem volt az idős, egyedül élő sértett házán.

A bevezetett intézkedések eredményeként a helyszínre küldött nyomkövető kutya egy taposási nyomon rögzített szagon elindulva, a bűncselekmény helyszínétől a Pörös utcából egy Kertalja utcai házhoz vezette a nyomozókat. Az épületből egy 28 éves férfit állítottak elő a nyomozók, egyúttal a tartózkodási helyéül szolgáló ingatlanon házkutatást tartottak. A házkutatás során több, azóta beazonosítottan is, a környéken elkövetett bűncselekményekből származó tárgyakat, eszközöket találtak a nyomozók. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján legalább 4-5 bűncselekménnyel hozható összefüggésbe az elfogott férfi, de a nyomozók nem zárják ki, hogy további, Székesfehérvár Felsővárosában, a Kertalja utca, Zámoly út, Pörös utca, Vajda sor környékén ismertté vált betöréses lopásokkal lesz gyanúsítható. Jelenleg a megtalált tárgyak alapján a sértettek pontosítása van folyamatban.

A 28 éves férfit kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették a székesfehérvári nyomozók, egyúttal előterjesztéssel éltek az ügyészség felé a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezésének indítványozására. Hétfőn délelőtt döntött az ügyben a Székesfehérvári Városi Bíróság. A 28 éves több rendbeli betöréssel gyanúsítható férfit lakhelyelhagyási tilalommal sújtotta.

Hétfőn kora délután a Székesfehérvári Rendőrkapitányság épületében, sajtótájékoztatón ismertették az ügy részleteit. Kovács Zsolt rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője elmondta, hogy nem az elkövetés rendbelisége és még csak nem is az eltulajdonított tárgyak magas összértéke sürgette a sorozat gyors megszakítását, az elkövető mielőbbi elfogását, hanem az a tény, hogy a tettes éjjel, erőszakot alkalmazva jutott be a magukat megvédeni nem képes idős háztulajdonosokhoz. Álmukban vitte el a többnyire érzelmi, eszmei értékkel bíró tárgyaikat. Tekintettel arra, hogy a most elfogott férfi rablás miatt rá kiszabott büntetésből szabadult, reakciója abban az esetben ha a betörés során a tulajdonos felébred, kiszámíthatatlan lett volna.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.