Belföld

Betörés-sorozat elkövetőjét fogták el

Legalább 4-5 bűncselekménnyel hozható összefüggésbe az a 28 éves férfi, akit Keri, a négyéves nyomkövető kutya szagnyoma segítségével fogott el a rendőrség a hétvégén.

Az utóbbi 3-4 hétben Székesfehérvár, Felsőváros térségében megszaporodtak a családi ház betörések. A betörések jellemzően éjszaka történtek, miközben az ingatlan tulajdonosai a házban aludtak. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság nyomozói kiemelten kezelték a sorozat megszakítását, illetve az elkövető elfogását. Pénteken, az utolsó ismertté vált helyszínen felvett szagnyom alapján Keri, a négyéves nyomkövető kutya segítségével elfogták a bűncselekmény sorozat elkövetőjét – tudtuk meg R. Szabó Ágnes, megyei rendőrségi szóvivőtől.

Szombaton reggel a Pörös utca egyik házának 87 éves idős tulajdonosa arra ébredt, hogy a szekrények ajtajai tárva-nyitva vannak, az egész házban kutatás-forgatás nyomai látszanak. Miután körbenézett, akkor észlelte, hogy a konyhaszekrényben tartott pénztárcájából eltűnt húszezer forintja. Az asszony kutyája három hete pusztult el, riasztó nem volt az idős, egyedül élő sértett házán.

A bevezetett intézkedések eredményeként a helyszínre küldött nyomkövető kutya egy taposási nyomon rögzített szagon elindulva, a bűncselekmény helyszínétől a Pörös utcából egy Kertalja utcai házhoz vezette a nyomozókat. Az épületből egy 28 éves férfit állítottak elő a nyomozók, egyúttal a tartózkodási helyéül szolgáló ingatlanon házkutatást tartottak. A házkutatás során több, azóta beazonosítottan is, a környéken elkövetett bűncselekményekből származó tárgyakat, eszközöket találtak a nyomozók. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján legalább 4-5 bűncselekménnyel hozható összefüggésbe az elfogott férfi, de a nyomozók nem zárják ki, hogy további, Székesfehérvár Felsővárosában, a Kertalja utca, Zámoly út, Pörös utca, Vajda sor környékén ismertté vált betöréses lopásokkal lesz gyanúsítható. Jelenleg a megtalált tárgyak alapján a sértettek pontosítása van folyamatban.

A 28 éves férfit kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették a székesfehérvári nyomozók, egyúttal előterjesztéssel éltek az ügyészség felé a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezésének indítványozására. Hétfőn délelőtt döntött az ügyben a Székesfehérvári Városi Bíróság. A 28 éves több rendbeli betöréssel gyanúsítható férfit lakhelyelhagyási tilalommal sújtotta.

Hétfőn kora délután a Székesfehérvári Rendőrkapitányság épületében, sajtótájékoztatón ismertették az ügy részleteit. Kovács Zsolt rendőr alezredes, a bűnügyi osztály vezetője elmondta, hogy nem az elkövetés rendbelisége és még csak nem is az eltulajdonított tárgyak magas összértéke sürgette a sorozat gyors megszakítását, az elkövető mielőbbi elfogását, hanem az a tény, hogy a tettes éjjel, erőszakot alkalmazva jutott be a magukat megvédeni nem képes idős háztulajdonosokhoz. Álmukban vitte el a többnyire érzelmi, eszmei értékkel bíró tárgyaikat. Tekintettel arra, hogy a most elfogott férfi rablás miatt rá kiszabott büntetésből szabadult, reakciója abban az esetben ha a betörés során a tulajdonos felébred, kiszámíthatatlan lett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik