Belföld

Bealkonyulhat az elektromos cigarettának?

Gyógyszertárba száműzné a nikotintartalmú elektromos cigarettát az egészségügyi államtitkárság. Ha ez bekövetkezik, a bonyolult engedélyezési procedúra miatt évekre eltűnhet a nikotinos e-cigi. A piaci szereplők összefogtak. A Népszabadság úgy tudja, május elején tárgyalnak a szaktárcával.

Kapcsolódó cikkek

Elektromos Cigaretta Magyarországi Kereskedőinek Szövetsége (ECMX) néven hoztak létre, jelenleg bejegyzés alatt álló közös szervezetet az e-cigaretták gyártói, importőrei és forgalmazói – írja a Népszabadság, amely szerint a szaktárca várhatóan május elején fogadja a piaci szereplők képviselőit. Kérdés azonban, hogy miről fognak tárgyalni. A lap szerint a termékre vonatkozó új szabályok megalkotásáról biztosan nem.

Az egészségügyi államtitkárság március eleji állásfoglalásában úgy fogalmazott: az e-cigaretta forgalmazásában a gyógyszerekre vonatkozó szabályoknak kell érvényesülniük, gyógyszerengedélyek nélkül ilyen terméket árulni pedig illegális. Az államtitkárság ezt azzal indokolja, hogy az e-cigaretta patronjában halálos adagnak megfelelő nikotin van. Ráadásul maga a készülék is veszélyes lehet, akár föl is robbanhat. Ráadásul az államtitkárság közlése szerint az sem igaz, hogy az e-cigi alkalmas lenne a leszokás támogatására.

Piaci hírekre hivatkozva a Népszabadság azt írta, a kérdés nincs lezárva, a minisztériumban külön szakmai stábot hoztak létre, hogy járja körbe az e-cigaretta szabályozásának kérdését.

Az államtitkárság márciusi állásfoglalása mindenesetre érezhető riadalmat okozott a piacon, ezért a cégek egy része már nem is forgalmaz nikotinos elektromos cigarettát, egyelőre kivárásra játszanak. Ha ugyanis a jövőben a gyógyszerekhez hasonló engedélyezési eljáráson kell keresztülmennie az e-ciginek, akkor akár évekre is eltűnhet a termékkör a legális forgalomból, mivel a procedúra rendkívül időigényes.

Kérdés, hogy a tárca bevállalja-e ezt a lépést, mára ugyanis százezresre becsülik a készülék használóinak táborát. A termék népszerűségének megugrása pedig éppen a Szócska Miklósék által keresztülvitt dohányzási tilalomnak köszönhető – írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik