Belföld

A magyar gazdaság motorja lehet Dunaújváros

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2012. 04. 19. 07:45

Dunaújváros és környéke 2020-ra Magyarország legversenyképesebb térségévé válhat - hangzott el a Közép-Duna térségi gazdaságfejlesztési konferencián, amelynek a Dunaújvárosi Főiskola adott otthont szerdán.

A Közép-Duna térségi gazdaságfejlesztési platform egy évvel ezelőtti megalakulását követően második alkalommal szervezték meg a konferenciát. Akkor az alapítók célul tűzték ki, hogy a térség fejlődése érdekében kidolgozzák közös gazdaságfejlesztési stratégiájukat – tudósított az MTI.

Cserna Gábor Dunaújváros polgármestere elmondta, azóta Új DunaPolis Gazdaságfejlesztési Klaszterként dolgoznak. A cél nem változott, 2020-ra Magyarország legversenyképesebb térségévé szeretnék tenni Dunaújvárost és környékét mind az egy főre jutó beruházásokban, mind a munkatermelékenységben, mind a foglalkoztatási szintben, mind az egy főre jutó GDP tekintetében. Hozzátette, a korábbi években nem volt harmonikus a kapcsolat a város és a cégek között, az együttműködés révén ebben sokat léptek előre.

Králik Gyula kamarai elnök kiemelte, készült egy helyzetelemzés, ami alapján a következő évek „kivezető útjait” keresik. A legnagyobb gondnak a társadalom elöregedését és ezzel párhuzamosan a tehetséges fiatalok kiáramlását nevezte. Szerinte, vonzóbbá kell tenni minden szereplő számára a térséget, piacképes tudást megalapozó oktatás, jól fizető munkahelyek, a beszállítói körnek megrendelések kellenek. A klaszter részletes akciótervet dolgoz ki a jövőben és pályázat segítségével igyekszik előrelépni.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gazdaságpolitikát és az országos gazdasági környezetet bemutató előadásában rámutatott, óriási különbséget tapasztalnak az elmúlt ciklusokhoz képest, mert az eddigiekkel ellentétben elkezdődtek a kamara által régóta várt változtatások. Ilyennek nevezte a strukturális átalakításokat és a szakképzés átalakítását. Úgy vélekedett, jól működő vállalkozások nélkül nem lehet sikeres országot építeni. A gazdasági szereplők elvárásai között említette a kormányprogram maradéktalan végrehajtását, a hazai technológiák előnyben részesítését a külföldi beszállítókkal szemben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.