Belföld

A magyar gazdaság motorja lehet Dunaújváros

Dunaújváros és környéke 2020-ra Magyarország legversenyképesebb térségévé válhat - hangzott el a Közép-Duna térségi gazdaságfejlesztési konferencián, amelynek a Dunaújvárosi Főiskola adott otthont szerdán.

A Közép-Duna térségi gazdaságfejlesztési platform egy évvel ezelőtti megalakulását követően második alkalommal szervezték meg a konferenciát. Akkor az alapítók célul tűzték ki, hogy a térség fejlődése érdekében kidolgozzák közös gazdaságfejlesztési stratégiájukat – tudósított az MTI.

Cserna Gábor Dunaújváros polgármestere elmondta, azóta Új DunaPolis Gazdaságfejlesztési Klaszterként dolgoznak. A cél nem változott, 2020-ra Magyarország legversenyképesebb térségévé szeretnék tenni Dunaújvárost és környékét mind az egy főre jutó beruházásokban, mind a munkatermelékenységben, mind a foglalkoztatási szintben, mind az egy főre jutó GDP tekintetében. Hozzátette, a korábbi években nem volt harmonikus a kapcsolat a város és a cégek között, az együttműködés révén ebben sokat léptek előre.

Králik Gyula kamarai elnök kiemelte, készült egy helyzetelemzés, ami alapján a következő évek „kivezető útjait” keresik. A legnagyobb gondnak a társadalom elöregedését és ezzel párhuzamosan a tehetséges fiatalok kiáramlását nevezte. Szerinte, vonzóbbá kell tenni minden szereplő számára a térséget, piacképes tudást megalapozó oktatás, jól fizető munkahelyek, a beszállítói körnek megrendelések kellenek. A klaszter részletes akciótervet dolgoz ki a jövőben és pályázat segítségével igyekszik előrelépni.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gazdaságpolitikát és az országos gazdasági környezetet bemutató előadásában rámutatott, óriási különbséget tapasztalnak az elmúlt ciklusokhoz képest, mert az eddigiekkel ellentétben elkezdődtek a kamara által régóta várt változtatások. Ilyennek nevezte a strukturális átalakításokat és a szakképzés átalakítását. Úgy vélekedett, jól működő vállalkozások nélkül nem lehet sikeres országot építeni. A gazdasági szereplők elvárásai között említette a kormányprogram maradéktalan végrehajtását, a hazai technológiák előnyben részesítését a külföldi beszállítókkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik