Belföld

Tizenhárom KDNP-s indul egyéniben 2014-ben

A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője arra számít, a választások után a párt az Országgyűlésben megőrzi szövetségen belüli pozícióját.

Kapcsolódó cikkek

Az előzetes egyeztetések során a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) jelöltjeit érintő választókerületek száma pontosan megfelel a mai arányoknak, azaz várhatóan 13 kereszténydemokrata politikus indulhat majd egyéniben – mondta el Harrach Péter az MTI-nek.

A frakcióvezető a 2014-es választások utáni várható helyzettel kapcsolatosan közölte: az előzetes egyeztetések során a KDNP esetében szóba jöhető választókerületek száma pontosan megfelel a mai arányoknak. A KDNP frakció jelenleg 37 tagjából 22 egyéni képviselő, ez a kisebb létszámú parlamentben az arányok megtartásával 13-at jelent.

Hozzátette: az összeférhetetlenségi szabály több képviselőjüket arra késztette, hogy döntsön, polgármesterként, vagy képviselőként indul 2014-ben.

Közülük eddig négyen a felajánlott képviselőjelöltség helyett a polgármester-jelöltséget választották – jelezte. Ma még bizonytalan, hogy ki fogja betölteni helyüket, egy biztos, a Fidesz elnökének szempontja érvényesülni fog, az lesz a jelölt, aki hozni tudja a mandátumot – tette hozzá.

Az országos lista még nem állt össze, annyit lehet tudni, hogy a KDNP-nek lesz egy kvótája, amit saját belátása szerint tölt be – tette hozzá Harrach Péter.

Jelezte: a választókerületi elnökök, vagyis a következő választás képviselőjelöltjei kiválasztása folyamatban van, a végső döntést a Fidesz elnöke hozza meg.

Harrach Péter szerint a kisebbik kormánypárt jelenlegi országgyűlési és kormányzati pozíciója sokkal jobb, mint a párt helyi képviselete.

“Ha utánagondolunk a számoknak, nehéz lenne ezt vitatni: harminchét fős frakciónk van, hat kormányzati hely, három országgyűlési bizottsági elnöki és egy alelnök pozíció a miénk” – fogalmazott Harrach Péter, aki szerint ez azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP szövetség jól működik.

Hozzátette: a párt helyi képviselete azonban sok esetben alulreprezentált, ennek oka a helyi érdekérvényesítés hiánya. Mint mondta, számára nyilvánvaló, hogy a 2014-es választások után a KDNP a parlamentben megőrzi szövetségen belüli pozícióját, és a helyi eredményeken is javítani tudnak.

A 2014-ben megszülető KDNP-frakció összetétele nagy valószínűséggel hasonló lesz a jelenlegi ciklus képviselőcsoportjának összetételéhez. 2010-ben három “forrásból” állt össze: a KDNP egyéni képviselőiből, azokból a keresztény szellemű képviselőkből, akiket eddig fideszesnek, vagy a civil világból származóknak tekintettek, illetve a listán szereplő jelöltjeinkből.

Pozitív tapasztalat, hogy az eredetileg nem KDNP-s, de keresztény képviselők a frakcióban elkötelezett kereszténydemokratákká váltak – jegyezte meg Harrach Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik