Belföld

Sziget: nem a Fidesz miatt lesz Ákos

A Csík zenekar sajátos rocktörténeti áttekintése, majd Ákos elektro-popba öltöztetett életműkoncertje vezeti föl idén a Szigetet, de a Fideszhez köthető fellépőket nem a párthovatartozásuk miatt választották a szervezők. Elképzelhető, hogy lesz egy mínusz második nap is.

A csütörtöki Sziget-, illetve Ákos-beharangozó sajtótájékoztató már hangulatában is eltért a korábbi évek hasonló eseményeitől. A kávéház tele volt biztonsági emberekkel, akik vagy a berendezésére vagy a nemrég Kossuth-díjat kapott Kovács Ákosra vigyáztak. Mivel eddig nem volt jellemző, hogy az újságíróktól óvják az előbbit, gyanítjuk, hogy az utóbbi miatt vonultak fel . A celebeknek kijáró sajtóérdeklődés szintén inkább Ákosnak szólt, mint a 20. éves Sziget fesztiválnak.

A hangulatot persze nem igen rontották a szigorú testőr-tekintetek, a moderátor többször is a „csillogó szemét” emlegette a nulladik napra speciális produkcióval készülő énekesnek. Erről annyit mondott Ákos, hogy a fotósok szoktak szólni neki, hogy „éljen a szeme”, s másfél évtizede ehhez tartja magát. A Sziget-koncertről (amelyet a megkötött exkluzív szerződés miatt mindössze a VOLT Fesztivál-, és a Balaton Sound-buli előz meg) viszont azt emelte ki, hogy nosztalgikus lesz, „de úgy, hogy lesz benne sok önirónia, anélkül ugyanis olyan lenne, mint a Fásy-mulató”.

A nyolcvanas évekre való visszatekintés már a – csütörtökön nyilvánosságra hozott első új dal – a szinitrockos Előkelő idegen hangzásból is kiderül. Ákos, ahogy mondta, gyakorlatilag a stúdióba rendelte a fél Roland-múzeumot, s perverz örömmel nyomogatta az ott található 30-40 éves kezdetleges hangszerek billentyűit. Itt és így készülnek az új számok, amelyekből talán őszre áll össze egy új album, „ha még van értelme manapság ennek a szónak”. A Sziget nulladik napján az új számok mellett felhangzanak majd a régi Ákos-slágerek mai feldolgozásai is, természetesen látványos színpadképpel megspékelve.

Ákos, bár kijelentette, hogy nem kell szeretni a dalait, de a beléjük fektetett munkát illene értékelni, többször is kiszólt a kritikus újságok, és kommentezők ellen. Én mindenesetre bevallom: nem szeretem Ákos dalait, és az új szám kifejezetten nem tetszik, akármekkora munka is van benne. Sőt, gyanítom, hogy egy zenében vagy más művészeti produktumokban sem a befektetett munka a lényeg, hanem a végeredmény, a hallgatóra tett hatás. (Még akkor is, ha általában az ütős végeredményhez tényleg kell sok munka.)

E „comig out” után persze gyorsan önkritikát gyakorolok: az sem érdekel senkit, hogy kit szeret az újságíró és kit nem. Minden esetre az egy új fejlemény, hogy a Szigeten először lép színpadra a 24 éve praktizáló korábbi Bonanza Banzai-os frontember. A sajtótájékoztatón rögtön leszögezte Gerendai Károly Sziget-főszervező, hogy a korábbi években is többször beszéltek Ákossal a fellépésről, de eddig nem jött össze a koncert. Ennek az volt az oka, hogy az Ákos-produkciókhoz „nagyszínpad, sötét, komoly színpadkép” kell, és erre a nemzetközi fesztiválon csak a főműsoridőben lett volna lehetőség, azt viszont a világsztárok foglalták le. Idén, a megújult hangzás, az új album, és az ezekre épített nagyszabású életműkoncert azonban Gerendai szerint lesz olyan erős produkció, amire egy egész napot lehet építeni. „Ákos legalábbis azt ígérte, hogy nagy durranás lesz” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón többször emlegetett „gonosz kommentelők” előre feltették a „mit keres Ákos a Balaton Soundon?”- kérdést is. Ezzel kapcsoltban a zenész annyit mondott, hogy be fogják bizonyítani, hogy nem David Guettával kezdődött az elektronikus zene. Szerénytelenül (és persze csillogó szemmel) azt is hozzátette, hogy „ha Björk játszhat Zamárdiiban, mi is röhögve beleférünk a programba”.

A másik „gonosz kommentelő”- toposszal – miszerint a Sziget mínusz egyedik és nulladik napi sztárja is erősen a jelenlegi kormánypárthoz köthető – már Gerendai Károlyt szembesítettük. „Mi nem gondoljuk bajnak, hogy ha az aktuális kurzusba jobban illeszkedik egy produkció, de nem ez alapon hívunk meg senkit a Szigetre. Sosem léptetnénk fel valakit csak azért, hogy kiszolgáljuk a politika kényét-kedvét. Minek utána állami támogatást évek óta nem kérünk, ez nekünk maximum arra jó, hogy kevésbé cseszegessenek. Elég nagy baj lenne, ha ilyen alapon kéne nekünk zenekarokat választani, és nem a produkciók alapján” – szögezte le.

Azt is megtudtuk, hogy a 20. Sziget szervezése rendben halad, a lassan ilyenkor szokásosnak mondható problémák (kerülettel való harc, a területfoglalásból adódó zavar, szélsőséges szervezetek támadásai) egyelőre nem nehezítik a felkészülést. Gerendai azt is elárulta lapunknak, hogy a szülinapra való tekintettel elképzelhető, hogy szerveznek egy mínusz második napot is. Hogy konkrétan milyen programra gondolnak, egyelőre nem árulta el.

A Sziget Fesztivál a mínusz egyedik napi Csík megakoncerttel indul augusztus 6-án, 7-én lép színpadra Ákos, a „normál” fesztiválnapok augusztus 13-ig tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik