Belföld

Húsvéti DK-Fidesz csörte

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc húsvétkor sem tagadta meg önmagát, húsvét vasárnapját találta a legmegfelelőbb pillanatnak arra, hogy újra sértegesse az emberi értékeket.

Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője ezt azzal kapcsolatban fogalmazta meg, hogy a volt szocialista kormányfő vezette Demokratikus Koalíció (DK) elnöksége vasárnap közleményben reagált Orbán Viktor miniszterelnök előző nap, az Új Ember című katolikus hetilapban megjelent interjújára.

A Fidesz szóvivőjének közleménye szerint “Gyurcsány Ferenc Húsvétkor sem tagadta meg önmagát, Húsvét vasárnapját találta a legmegfelelőbb pillanatnak arra, hogy újra sértegesse az emberi értékeket, az ünnepeket fontosnak tartó magyarokat. Gyurcsány Ferencnek semmi sem szent, az ünnepek, az örök értékek tiszteletét hírből sem ismeri. Folyamatos hazudozása és gyűlöletkeltése szomorú és szánalmas”.

“Mindezeken túl húsvét vasárnapján lelki békét és zavartalan ünnepeket kívánunk a Demokratikus Koalíció tagjainak is” – írta Selmeczi Gabriella.

A DK az Orbán-interjú kapcsán a többi között azt írta, “Magyarországnak nem bezárkózásra, nem hamis nemzeti büszkeségre (…) van szüksége, hanem sokkal inkább nyitottságra, együttműködésre, befogadásra épülő demokráciára”; az ellenzéki párt szerint az interjú “megdöbbentő bizonyítéka a miniszterelnök valóságidegen, történelmet és társadalmi folyamatokat nem értő, azokat félremagyarázó, fundamentalista világ- és társadalomképének”. A kormányfő a fejtegetéseiben “sokadszorra is tanúbizonyságát adja megrögzött, egyoldalú és értelmetlen kapitalizmus-, Európa- és globalizáció-ellenes felfogásának” – olvasható a DK közleményében.

Orbán Viktor a katolikus lapnak egyebek között azt mondta: “most dől el, hogy kimaradhat-e egy ország a szekuláris, családellenes és a nemzetet meghaladottnak tekintő európai szellemi törekvések hatálya alól, építheti-e jövőjét az azokkal ellentétes értékekre”.

A kormányfő kifejtette: az Európai Unióban Magyarország körül kialakult viták egyik oka, hogy ma Európa szellemi világában fölényben vannak azok, akik úgy gondolják, hogy a nemzeti gondolkodásmódtól és szuverenitástól a nemzetközi, nemzetek feletti irányba kell haladni, Magyarország jelenlegi vezetésének azonban más értelmezése van az európai civilizációról és kultúráról. Orbán Viktor szerint most dől el, van-e esélye egy nemzetnek arra, hogy a saját útját járja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik