Belföld

Gyurcsány elbukja a saját frakciót

Az új Országgyűlési törvénnyel húzza ki a Fidesz a szőnyeget a Demokratikus Koalíció alól.

Hamarosan végtelenre állítható a frakcióalakítási visszaszámláló a gyurcsányista Demokratikus Koalíció honlapján, ami most éppen 5 hét 5 napot mutat.

A DK képviselői novemberben léptek ki az MSZP-ből, és a házszabály szerint fél évig nem ülhetnek más frakcióba, s újat sem alapíthatnak. Ez az oka az ősz óta tartó centivágásnak. Amit a mai napon benyújtandó Országgyűlési törvény egy csapásra értelmetlenné tesz.

A kétharmados többséggel bíró Fidesz törvénytervezetét április első felében fogadhatja el a parlament – vagyis még a gyurcsányi hat hónap leketyegése előtt. A frakcióalapításra vonatkozó bekezdés szövege jelenleg így szól: „Képviselőcsoport alakítására a megelőző országgyűlési képviselőválasztáson országos pártlistát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz vagy annak jogutódjához tartozó képviselők jogosultak.”

Vagyis a Magyar Szocialista Párt mezében mandátumot szerzett, de onnan kilépő Gyurcsányék nem.

Nemzetközi szervezetekhez fordulnak

A DK nemzetközi szervezetekhez fordul segítségért, ha nem alakíthat frakciót – mondta Varju László pártigazgató az MTI-nek arra a hírre reagálva, hogy az Országgyűlésről szóló új törvény tervezete nem tenné lehetővé a Gyurcsány Ferenc vezette pártnak a frakcióalakítást.

Varju  közölte: az MSZP-ből tavaly kivált tíz képviselő októberben jelentette be, hogy frakciót kívánnak alakítani. Azt mondta: a házbizottságtól visszaigazolást kaptak arra, hogy erre hat hónap elteltével megtörténik.

Kijelentette: ha a Fidesz bármilyen ok miatt úgy dönt, hogy ezt “visszamenőleges jogalkotással megakadályozza,” akkor számolnia kell az ügy nemzetközi vonatkozásaival is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik