Belföld

Navracsics Tibor is az államfőjelöltek között?

A Győr24 információi szerint a jobboldalon sokan támogatnák a jelenlegi igazságügyi miniszter jelölését.

A Győr24 kormányközeli forrásból úgy értesült, hogy többen Navracsics Tibort is szívesen látnák a köztársasági elnökjelöltek között. A közigazgatási és igazságügyi miniszter jelölését támogatók szerint leginkább ő felel meg az államfői kritériumoknak. Ráadásul Navracsics Tibor személye nem olyan megosztó, mint például Kövér Lászlóé. Emellett a miniszter nemzetközileg is elfogadott.

A Kormányszóvivői Iroda a Győr24-nek úgy nyilatkozott, hogy a köztársasági elnök jelölésében, illetve megválasztásában a kormánynak nincs szerepe. „A köztársasági elnök személyére vonatkozó jelölést az országgyűlési képviselők legalább egyötöde terjesztheti elő, ezt követően pedig az Országgyűlés dönt. Éppen ezért a kormány nem kívánja kommentálni sem a folyamatot, sem a sajtóban megjelent, az esetlegesen szóba jöhető személyek tekintetében nyilvánosságra kerülő találgatásokat” – tették hozzá közleményükben.

Schmitt Pál hétfői lemondását követően többen is szóba kerültek, mint lehetséges államfőjelöltek. A Fidesz politikai vezérkarából Kövér László és Áder János neve merült föl.

Mesterházy Attila az MSZP pártelnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta: elvárják, hogy az államfőjelölt tartsa be a demokrácia írott és íratlan szabályait, támogassa az euroatlanti integrációt, valamint hogy szuverén, konszenzuskereső és -teremtő személyiség legyen, ne pártkatona.

Bár Mesterházy saját jelöltet nem nevezett meg, de – kérdésre válaszolva – Sólyom László mellett Vizi E. Szilveszter és Pálinkás József akadémikusokat, Mészáros Tamást, a Corvinus Egyetem korábbi rektorát és a DK által javasolt Iványi Gábor metodista lelkészt is úgy ítélte meg, mint aki megfelel az említett kritériumoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik