Belföld

Gyakorlati tudnivalók, ha az ember már nem doktor

A XII. kerületi okmányirodában érdeklődtünk, mi a teendő, ha új igazolványok kellenének.

Elég egy alig 220 oldalas plágium és bárkivel megeshet, hogy egy nap úgy ébred fel, már nem doktor többé. Ilyenkor – az első csalódottságon túl – az is eszébe juthat, hogy le kell cserélnie az igazolványait, amelyben már a Dr. előtag nélküli neve szerepel majd.

Ha emberünk a XII. kerületben él – ahol a köztársasági elnöki rezidencia is fekszik – fel kell készülnie, hogy április 11-ig minden időpont betelt a kerületi okmányirodában. Ha nem akarunk előre időpontot foglalni, akkor a kedd és a szerda a legjobb nap. Az ügyintéző a hétfőt és a pénteket nem javasolta, mert rengetegen vannak. A csütörtök pedig azért problémás, mert aznap nincs ügyfélfogadás.

Senki nem állítja, hogy jó üzlet bukni a doktori címünket, az okmányváltás ugyanis pénzbe kerül. Az új személyi 1500, a lakcímkártya 500, az útlevél tíz évre 14000, hét évre 7500 forint. A jogosítvány is 4000 lenne, de 62 éves kor fölött már 1500-ért kaphatunk új vezetői engedélyt.

Persze, ha a névváltoztatás bejelentése nyolc napon túlra húzódik, akkor csak ideiglenes személyit kapunk. Az iratok többsége harminc nap alatt biztosan elkészül, de akinek sürgős, az pluszpénzért gyorsíthat a folyamaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik