Belföld

Titkos bizottság vizsgálja a Schmitt-ügyet

A SOTE csak március végén közli, kik vesznek részt a plágiumügyet vizsgáló testület munkájában.

Öt tagú tényfeltáró bizottság készít jelentést március 28-ig a Semmelweis Egyetemnek Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori disszertációjának keletkezéséről – jelentette be szerdai tájékoztatóján az egyetem testnevelési és sporttudományi karának dékánja.

Tóth Miklós azt nem árulta el, kik kaptak helyet a testületben, indoklása szerint azért nem, hogy az érintettek nyugodtan dolgozhassanak. Mindössze annyit közölt, hogy a bizottságban szerephez jut a nyelvekhez, a joghoz, a sporthoz és a társadalomtudományokhoz értő szakember. Kiválasztásuknál kizárólag szakmai szempontokat vettek figyelembe, és mindannyian azonnal elfogadták a felkérést.

Március 28-ig készítik el a jelentést, amelyben az intézmény kérdéseire, elvárásaira válaszolnak. Minden további következtetést a Semmelweis Egyetemnek kell majd levonnia- tette hozzá a dékán.

Garantált luxus?

Január 1-jétől az államfőnek nem kell kettő vagy öt évet hivatalban lennie ahhoz, hogy jogosult legyen az őt távozása után megillető juttatásokra – írja a Népszava. Az alaptörvénnyel egyszerre hatályba lépett sarkalatos elnöki jogszabály eltüntette a korábbi szigorúbb feltételeket, így a lap szerint a plágiumbotrányba keveredett Schmitt Pál semmiképpen nem távozna “üres marokkal”.

A Schmitt Pál által aláírt törvény szerint egy volt államfőt ma már mindenféle időkorlát nélkül “havonta a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű pénzbeli juttatás”, “megfelelő lakáshasználati jog”, az elmaradhatatlan lakásfenntartás, “személyes gépkocsi használat” sofőrrel, egy kétfős titkárság, valamint VIP egészségügyi ellátás illeti meg élete végéig – emlékeztet a lap,

A Népszava szerint a Schmitt Pálra szabott jogszabály második paragrafusa azzal foglalkozik, hogyan távozhat önszántából az elnök a posztjáról, ami sokak szerint megfontolandó lenne a köztársasági elnök számára, ám hivatala múlt péntek óta nem válaszolt a lap idevágó kérdéseire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik