Belföld

Az ország jövőjét meghatározhatja a Nobel-díjasok találkozója

Meghatározó élményként értékelte a kilenc Nobel-díjas a szegedi tudományos találkozót.

Ahogy arról a Szeged24 folyamatosan beszámolt: múlt héten Magyarországon egyedülálló rendezvénynek adott otthont Szeged. Négy napon át kilenc Nobel-díjas és csaknem ezer nemzetközi élvonalbeli kutató tanácskozott a városban, és számolt be legújabb kutatási eredményeiről.

A Szegedi Tudományegyetem Kutatóegyetemi Kiválósági Központjának sikeres uniós pályázata hívta életre ezt a konferenciát. A tudományos élet meghatározó szereplőinek figyelme hazánkra és ezzel együtt Szegedre összpontosul, tovább növekszik a szegedi egyetem kutatóinak nemzetközi beágyazottsága” – összegzett Szabó Gábor rektor. Varró András, tudományos és innovációs rektorhelyettes pedig úgy vélte: „Méltóképpen tisztelegtünk a 75 éve Nobel-díjjal kitüntetett tudós, Szent-Györgyi Albert emléke előtt, ugyanakkor további, hosszabb távon is meghatározó eredményekkel zárult a konferencia. A hat élettudományi szakmai tanácskozás Szegedre mint a tudományok városára hívta föl a befektetők figyelmét.”

Hegyi Péter, a konferencia főtitkára pedig azt hangsúlyozta, a tudományos felfedezés manapság olyan, mint egy puzzle: mindenki hozzátesz egy kis darabot, de minél többen ülnek egy asztalnál, akik képesek erre, és az egyes darabokról véleményt tudnak mondani, annál hamarabb készül el az a bizonyos összkép, annál előbb születhet meg egy újabb felfedezés. A Nobel-díjas kutatók a konferencia egyik érdemének azt tartották, hogy a gyakran zárt és megközelíthetetlen tudományos élet szereplői a nyilvánosság és a fiatalok elé léptek: több mint hatszáz középiskolás és egyetemista találkozhatott a Nobel-díjas kutatókkal.

Egy-egy ilyen élmény a továbbtanulás előtt álló középiskolások gondolkodását is meg tudja változtatni, jövőjükkel kapcsolatos terveiket is befolyásolhatja, vonzóvá válhat számukra a kutatói pálya” – vélte Vécsei László, az orvoskar dékánja, a konferencia elnöke. A visszajelzések alapján úgy tűnik, a diákok mellett a Nobel-díjasok is élményként élték meg ezeket a találkozásokat.  A szervezők elmondása szerint a Nobel-díjasokrendkívül elégedetten távoztak a városból” és többen közülük azt mondták: „Ilyen különleges konferencián, mint a szegedi, még soha nem jártak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik