Belföld

Eloszlott a füst a bakonyi lőtéren

P. Horváth Ágnes
P. Horváth Ágnes

2012. 03. 26. 10:21

Egy héten át tartott a gyakorlat, amelynek tűzfeladatait D–20-as ágyútarackokkal, és Konkursz típusú rakétákkal hajtották végre.

Az egy héten át tartó gyakolraton az MH 25. Klapka György Lövészdandár 36. Páncéltörő Rakétaosztálya és 101. Tüzérosztálya hajtott végre éles lőgyakorlatot március 21–22-én az MH Bakony Harckiképző Központ (BHK) Veszprém, illetve Várpalota közelében található lőterein.

A dandár korábbi Harci Támogató Zászlóaljának bázisán tavaly november 15-én alakult meg a három új alegység: a 36. Páncéltörő Rakétaosztály, a 11. Harckocsi-zászlóalj, valamint a 101. Tüzérosztály. A tüzérek januárban kezdték meg a felkészülést az éleslövészetre; a mostani kiképzési feladat az első felmérő foglalkozás, ahol katonáink számot adhatnak felkészültségükből és kiképzettségükből – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Kása István alezredes.

.A tüzérosztály parancsnoka hozzátette: közel kétszáz katona vett részt a gyakorlaton; leköltözött a lőtérre két tüzérüteg, az osztályparancsnokság teljes állománya, valamint a kiszolgáló és a logisztikai elemek is. A páncéltörők is szép számmal települtek ki a tatai laktanyából az MH BHK területére.

A gyakorlat második napján a tüzérütegek egy, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái által néhány nappal korábban megépített fahíd megsemmisítését kapták feladatul. A hídon álló roncsautó pedig az áthaladó konvojt imitálta – ezen feladat végrehajtását Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is megtekintette.

A lövészetet követően Sándor Zsolt dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka elmondta: a páncéltörő rakétaosztály és a tüzérosztály katonái számára ebben az évben már nem terveznek hasonló gyakorlatot. A két alegység ugyanis a hazatelepülés után megkezdi a felkészülést a KFOR-misszióra, mivel a Koszovóba induló következő békefenntartó kontingens ismét a tatai katonákra épül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.