Belföld

Sorra zárnak be az osztrák benzinkutak

Egyre nehezebb nyereségesen üzemeltetni töltőállomást Ausztriában, elsősorban az lehet sikeres, aki mellette egy bisztrót vagy boltot is működtet.

Ausztriában az utóbbi tíz évben több mint háromszáz üzemanyagtöltő állomás zárt be, mert egyre nehezebb azokat nyereségesen üzemeltetni.

Az ORF osztrák tévé jelentése szerint csupán tavaly nyolcvanegy benzinkút szüntette meg működését. Különösen vidéken tapasztalható ez a csökkenő trend – hangoztatja Christoph Capek, a szakmai szövetség ügyvezetője. Például Alsó-Ausztriában tíz évvel ezelőtt még több mint 740 benzinállomás működött. A számuk jelenleg 570, a csökkenés 23 százalékos.

A nyereségesség biztosítása érdekében a benzinkutasnak ezért két lábon kell állnia: bisztrót vagy valamilyen boltot is kell működtetniük a töltőállomás mellett. Jelenleg az Ausztriában működő 1500 márkás benzinkút közül 1330 tart még fenn egy boltot és több mint 700 egy bisztrót. Ám gazdaságos megoldás lehet az automata állomás fenntartása is, Ausztriában tavaly 129 személyzet nélküli benzinkút üzemelt, az év végére a számuk 412-re nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik