Belföld

Győrbe járnak a szlovákok, tejért, kenyérért

A forint folyamatos gyengülésével újra beindult a magyarországi bevásárló-turizmus, naponta több ezer szlovákiai vásárol győri boltokban.

A szlovák-magyar határhoz közeleső városokban, főleg Komáromban, Mosonmagyaróváron, Sátorújhelyen és Győrben már jóval karácsony előtt erőteljesen beindult a szlovákiai vásárlók ostroma, mely az újévben sem lankad. A győri Árkád ban például már az ünnepek előtt is gyakrabban lehetett szlovák szót hallani, mint németet.

 

A lapok arra is figyelmeztetnek, hogy több kisebb magyar boltban már szívesebben fogadják a közös európai fizetőeszközt, mint a hazai pénzt, így a vásárlóknak fölösleges forintot váltani. További jó tanács a szlovák lapok szerint, hogy nem érdemes a nagy üzleteknél működő pénzváltókban forintot venni, mivel ezek gyakran saját átváltási árfolyamot határoznak meg, ami jóval előnytelenebb a hivatalos középárfolyamnál. A legjobb bankkártyával fizetni, olyankor ugyanis a középárfolyam érvényes.

A gyenge forint miatt szinte mindent megéri a magyar boltokban megvásárolni. Az egyik szlovákiai bulvárlap felmérése szerint 100 euró értékű élelmiszervásárlásánál Magyarországon minimum 20 százalékot, azaz húsz eurót lehet megspórolni. Ugyanez érvényes az elektronikai cikkekre, a tisztítószerekre, a mosóporokra és a ruházatra is.

Jól járnak azok a szlovákok is, akik a Pozsonyhoz közeleső településéken építkeznek, a magyarországi cégekkel ugyanis fix forintáron kötöttek szerződést, így jóval kevesebb eurót kell váltaniuk, mint arra számítottak.

A gyenge forint ellenére azonban továbbra sem éri meg Magyarországon benzint vásárolni, e tekintetben a szomszédos Ausztria sokkal olcsóbb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik