Belföld

Húszezer volánost haragít magára a kormány

Nagyjából húszezren dolgoznak a Volán társaságoknál, akiknek az új személyszállítási törvény nem rendezi az utazási kedvezményeit. A családtagok szintén elköszönhetnek a kedvezményeiktől.

Azonnal megkezdi a munkabeszüntetés szervezését a három dél-dunántúli megyében – Baranyában, Somogyban és Tolnában -, valamint Veszprémben működő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a személyszállítási törvényt. Ez ugyanis megvonja a Volán-társaságoknál dolgozók és családtagjaik utazási kedvezményét, ugyanis az új törvénytervezetben csak a vasutasok kedvezményei jelnnek meg.

A Volános szakszervezetek értetlenül állnak a beterjesztett személyszállítási törvény kedvezményeket érintő fejezete előtt. A mérsékeltebb vélemények szerint egyszerűen kimaradtak a volánosok a törvénytervezetből. Horváth László a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének alelnöke azt mondja, a törvényben csak a vasúti dolgozók kedvezményeit említik, aminek az lehet az oka, hogy az új törvénytervezet a vasúti törvény alapján készült. Ebből emelték át a kedvezmények részt – mondta el a Hir24-nek. Közölte éppen a hír kapcsán levelet írtak Fónagy Jánosnak, a Fidesz nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkárnak, és várják a magyarázatot. 

A 24 Volán társaságból álló országos hálózat 19 000 ezer dolgozót foglalkoztat, akiktől érthetetlen okból akarják megvonni a kedvezményeket. A volánosoknak már most is sokkal kevesebb a kedvezményük, mint más közlekedési dolgozóknak. 20 év munkaviszony után utazhattak ingyen a járatokon bárhol az országban. Aki ennél rövidebb ideje dolgozik a vállalatnál, azoknak az adott megyén belül nem kellett jegyet venniük. A családtagok évente két, oda-vissza útra érvényes díjmentes jegyet, továbbá nyolc 50 százalékos kedvezményre jogosító füzetjegyet igényelhettek – mondta el Dobi István, a SZAKSZ (Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet) elnöke a Hír24-nek.

Dobi István szerint elképzelhetetlen, hogy véletlenül maradtak ki a volánosok a törvénytervezetből. A Hír24-nek elmondta: lejárt a levelezgetések ideje, a törvényalkotók a tervezet kialakításakor sem egyeztettek velük, miért tennék meg most. Persze üdvözölné, ha a sok egyéni módosító javaslat közé – amelyek többségét felháborítónak nevezte – az utolsó pillanatban bekerülne a Volán-dolgozók kedvezményeit szabályozó is.

Szerinte egyébként, nem lehet pontosan megmondani mennyibe kerül a volánosok kedvezménye. Mindenesetre a jelenlegi bruttó 180 ezer forintos volános átlagfizetések mellett egy ilyen, nem jövedelempótló lehetőség megvonása sokkal nagyobb feszültséget és akár sztrájkot vonhat maga után, mint amennyit spórol rajta az állam. Mert, mint azt példaként hozza, ha egy buszsofőr mellé felszáll majd a felesége meg a gyereke, majd a sofőr a zsebéből kifizeti a menetjegy-díját, az komoly feszültséget fog szülni.

A kérdésben kerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is. A válaszra várunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik