Belföld

Naponta 25 köbméter szétszórt szemét Fehérváron

Korábbi megkeresésünkre a Városgondnokság tudatta, mit tesz a közterületek rendjéért, és mit tehetünk mi, lakosok.

Ahogy korábban fotókkal bemutattuk:, vannak helyek a városban, ahova összegyűjti a szél a szemetet. Akkor kerestük a Városgondnokságot, de csak pár kérdésre kaptunk választ, ám ígérték, hogy sajtóanyagot küldenek majd.

Csütörtökön, a Városgondnokság honlapján meg is jelent az írás, amelyben ott a válasz a mi kérdéseinkre is. Eszerint ilyenkor tavasszal a szokásnál többen dolgoznak a köztisztasági feladatok ellátásán. A Városgondnokság 18 dolgozója mellett 40 közfoglalkoztatott takarít.

Mit tesz a Városgondnokság?

Naponta átlagosan 25 köbméter szemetet szállít el a Városgondnokság a közterületekről. Ebben az illegálisan lerakott szemét mellett az eldobott üdítős palackok, a csikkek, a nejlonzacskók, papír zsebkendők, csokis és cukorkás papírok is benne vannak. Tavaly meghaladta a 3200 tonnát a város közterületein összegyűjtött szemét súlya.

A cég meghatározott ütemterv alapján dolgozik. A dolgozók a közfoglalkoztatottakkal a belvárosban a hét minden napján, a lakótelepek forgalmasabb részein hetente kétszer, az egyéb közterületeken és a kevésbé forgalmas utcákban pedig heti egy alkalommal takarítanak.

Összesen nyolc autó dolgozik a köztisztaságért, ebből kettő takarítógép, melyek az utak padkáit takarítják egész évben. A város mintegy 1200 szemetesét folyamatosan ürítik, a kukához kétnaponta érnek oda. A 13 köztemetőben is a Városgondnokság takarít, és rendszeresen üríti a hulladékgyűjtőket.

A cég számolja fel az illegális hulladéklerakókat, és takarítja a buszvárókat. Ahogy tavaly ősszel, így idén tavasszal is tervezi a buszvárók takarítását.

Amire nekünk kellene figyelni

Kevesebb lenne a szemét az utcákban, parkokban, ha mindig zárva lenne a konténerek teteje. Ha a kidobott bútorok, háztartási gépek, egyéb lomok a szeméttárolók helyett a Palotai úti hulladékudvarba kerülnének.

A köztisztaságért felelős cég felhívja a figyelmet arra, hogy a fákat nem metszhetik az emberek, ez a parkfenntartás feladata. Mint olvasható: szemetel az is, aki levágja az ágakat és ott hagyja azokat a földön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik