Belföld

Szemét borítja be Fehérvár egyes részeit

A Városgondnokság állítólag folyamatosan takarít, de a tömbházak takarítóinak is lenne dolga.

Nemrég írtuk meg, hogy készül a fehérvári tavaszi nagytakarítás ütemterve a Városgondnokságon. Tóth Boglárkától, a Városgondnokság köztisztasági és hulladékgazdálkodási vezetőjétől akkor megtudtuk azt is, hogy Székesfehérváron egész évben folyamatosan végzik a takarítást, a belvárosban még szombaton és vasárnap is. Erre külön létezik egy köztisztasági csoport, amely 49 közhasznú munkásból, és a Városgondnokság 18 dolgozójából áll.

Aki a napokban a fehérvári Palotavárosban sétált, azonban megdöbbenve látta, hogy egyre gyűlik a szemét. A fák alatt és az ágakon is az díszlik.

A parkokban a bokrok alja felfogja a szemetet, és levelek helyett újságpapír, zacskó, papír zsebkendők van az ágak között.

Kutatások bizonyítják, hogy ott, ahol tisztaság van, kevésbé szemetelnek az emberek. Nálunk pedig néhány helyen már fel sem tűnik, ha valaki újabb szemetet dob el. A Városgondnokság embere megjelent a városrészen egy kukával kedden délelőtt, ahol végigment, ott minden tiszta lett, de mindenhova nem jutott el.

Néhány panellakó időnként vödörrel megy körútra. Lapunknak az egyik azt mesélte, hogy hetente több vödör csikket gyűjt össze. Ő és még páran a házak előtti kis kerteket is próbálják szépíteni, de sokkal többen vannak a szemetelők.

Az önkormányzat rendeletben mondja ki, hogy az ingatlantulajdonosnak kötelessége maga előtt a terület tisztántartása családi háznál az úttestig, tömbháznál egy-egy méteren belül, illetve a járda vonaláig- tudtuk meg Tóth Boglárkától.

A Sziget utca egyik közös képviselője, Tribusz Sándor arról tájékoztatott bennünket, hogy náluk ez a lépcsőház takarítójának munkaköri leírásában bent is van. Sőt nemcsak a járdát kell takarítania, hanem a kukák környékét is.

Ha ezt valóban megtennék a takarítók, akkor vajon lehetne-e ennyi szemét a házak környékén?

A Városgondnokságtól úgy tudjuk, hogy március második felében kezdődik meg a tavaszi nagytakarítás. Hogy pontosan hol, mikor kerül sor a munkára, arról szerdán kapunk tájékoztatást. Addig is érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy a panelben élők mikor kezdenek úgy nézni a házuk előtt lévő parkokra, mintha az övék is lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik