Belföld

Hajmosással enyhíthető a pollenallergia

Erős pollenszezonra készülhet a mintegy kétszázezer magyar allergiás. A szakértő szerint a sókamra és a hajmosás is enyhítheti a tüneteket.

A kései téli fagy miatt később kezdődött az idén az allergén fák pollenszórása, de a mostani meleg idő alapján erős pollenszezonra készülhetünk – mondta Apatini Dóra, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) biológusa az MTI tájékoztatása szerint. Hozzátette: jelenleg a legnagyobb gondot a ciprus- és a tiszafafélék jelentik. Áprilisban viszont beindul a pázsitfűfélék virágzása is, amelyek nagyon erős allergénnek számítanak, s ez a pollenallergiások közül sokakat érint.

Paller Judit országos tiszti főorvos kiemelte: a magyar lakosság körülbelül 10 százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint. Mint kifejtette, a mogyoró és az éger már január elején elkezdte szórni a polleneket, a februári fagy viszont megakadályozta, hogy ezek napi koncentrációja elérje a tüneteket okozó szintet. A meleg idő hatására viszont most 7-8 allergén fa virágzik egyszerre, míg áprilisban, a tavaszi szezon csúcsidőszakában akár 15 fa virágpora is jelen lehet egyszerre a levegőben – tette hozzá Paller Judit.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Milyen tünetekre figyeljünk?

A pollenekre érzékenyeknél gyakori az allergiás nátha, a szem, orr, esetenként a fül viszketése – mondta lapunknak Nékám Kristóf allergológus. De intő jel lehet a gyakori tüsszögés és az orrdugulás is. A szakértő ugyanakkor felhívja a figyelmet, ha mindezekhez a fizikai teljesítmény csökkenése is társul, már érdemes szakorvost felkeresni, mert ez kialakuló asztmára is utalhat.

Mit tegyünk?

A szakértő szerint, ha valaki nem észlel magán tüneteket, nem érdemes foglalkoznia a pollennel, mivel nincs olyan módszer, amellyel az esetleges tünetek kialakulását előre meg lehet akadályozni.

„Ha a tünetek enyhék, azaz a beteg érzi, hogy allergiás, de ez a napi aktivitásban nem zavarja, olyan praktikákkal segíthet magán, mint például a sókamra, vagy a recept nélkül kapható antihisztaminok” – fogalmazott Nékám Kristóf.

A Budai Irgalmasrendi Kórház allergológus professzora azt tanácsolja, csak ha a tünetek romlanak, akkor forduljunk először a házi orvoshoz, aki a lakhatási körülményeinket ismerve hatékony megoldásokat tud javasolni. Ilyen lehet például, ha háziállatot tartunk vagy pollenes környezetben lakunk.

Praktikák pollenes környezetben

Utóbbi esetben érdemes csak hajnalban szellőztetni, a lakásba belépve már a bejáratnál levenni a cipőt, súlyos esetben hazaérkezéskor hajat mosni. Az autóban pedig praktikus lehet pollenszűrőt alkalmazni, ám oda kell figyelni a rendszeres tisztítására, cseréjére.

Emellett – mint a Házi Patika felhívja rá a figyelmet – a gyülömölcs- és zöldségfogyasztásra is oda kell figyelni. Ahogy azt Nékám Kristóf is megerősítette lapunknak, a rokongyümölcsök sok esetben keresztallergiát okozhatnak. Így ki kell tapasztalni, melyek azok a gyümölcsök, amelyek fogyasztása esetleg ront az allergiás beteg állapotán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik