Élet-Stílus

Pöttyösödhetsz a hidegtől

A mogyoró és a méhcsípés mellett a hideg a legújabb dolog, amire allergiásak lehetünk.

Csakúgy, mint a 12 éves Grant Schlager, akiről csupán néhány éve derült ki, hogy furcsa tüneteit az okozza, hogy allergiás a hidegre. A rochesteri Mayo Klinika orvosait legalább annyira meglepte a tény, mint magukat a szülőket, akik hosszú ideig képtelenek voltak elhinni, hogy gyermekük éppen a hidegre allergiás.

Pedig bármennyire hihetetlen, a dolog egyáltalán nem lehetetlen, sőt. Az allergológusok által végzett vizsgálatok szerint a betegség évről évre egyre többeket érint. Egy 1996-ban, Közép-Európában végzett kutatás szerint évente legalább 2000 emberről derül ki, hogy allergiás tüneteit nem élelmiszer vagy házi por, hanem az időjárás, ezen belül is a hideg okozza.

A betegség tünetei egyébként teljesen megegyeznek a méhcsípésre vagy épp a mogyoróra allergiások tüneteivel: ha túl sokat, vagy nagy mennyiségben érintkeznek az allergénnel (sokáig hógolyóznak, felhevült testtel ugranak a hideg medencébe,) a bőrön piros kiütések jelennek meg, nem ritka a szemviszketés és az orrfolyás sem, súlyos esetben pedig légzésnehézség, fulladás is felléphet.

A szakemberek azt javasolják, hogy ha valaki allergiára gyanakszik, mindenképpen vizsgáltassa ki magát, még akkor is, ha a hidegallergiások zömének tesztjei negatívak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik