Belföld

Eredményesek-e a nyelvi előkészítő képzések?

Megéri-e egy évvel többet tanulni a középiskolában? Nem reprezentatív felmérésünk szerint Győrben igen, hiszen nyelvvizsga lesz a vége.

Az Oktatási Minisztérium a 2004/2005-ös tanévtől lehetőséget kínált a középiskoláknak, hogy idegennyelvi előkészítő évfolyamot indítsanak intézményükben. Ezekben az osztályokban a diákoknak az első évben főként csak angol vagy német órái vannak, valamint kiemelt szerepet kap az informatikai képzés. Az úgynevezett nulladik évvel a középiskolai lét a szokásos négy helyett öt esztendőre nő. Utánakérdeztünk a győri középiskolákban, milyen arányú a nyelvvizsgával végző nebulók aránya. Az eredmények kimagaslóan pozitívak.

A Baross Gábor Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskolában 2004/2005-ös tanévben indult nyelvi előkészítő osztály. 91 diák végzett ez idő alatt, s a tanulók 51%-a szerzett alap-, közép-, vagy felsőfokú nyelvvizsgát.

Viszonylag sokan, 21-en szereztek felsőfokú nyelvvizsgát az elmúlt időszakban. Volt egy extrém eset is, az egyik kislány spanyolból középfokúzott az itteni tanulmányai mellett” – felelte kérdésünkre Bertháné Hári Gabriella, általános igazgatóhelyettes.

A Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskolában a nyelvi előkészítős osztály tanulói a 9. évfolyamon főként idegen nyelvet (angolt vagy németet) és informatikát tanulnak a következők szerint: idegen nyelv: heti 14 óra, informatika: heti 5 óra, egyéb közismereti tárgyak: heti 9 óra.

A 10. évfolyamtól az oktatás az idegen nyelvi speciális osztály tanterve szerint folyik, ahol az első idegen nyelvet heti 5 órában, a második idegen nyelvet heti 3 órában tanulják a teljes képzési idő alatt.

Ebben a középiskolában is a 2008/2009-es tanévben végzett az első nyelvi előkészítős osztály, 30 fővel, ebből 26-an szerezték meg a nyelvvizsgát.

A következő évfolyamon a 35 fős diákseregből 33 tanuló gazdagodott nyelvtudást igazoló bizonyítvánnyal. A legutóbb végzett 33 fős osztályból pedig 24-en tettek sikeres vizsgát nyelvből” – tájékoztatta a Győr24-et Kokasné Sipos Elvira, iskolatitkár.

A Móra Ferenc Általános és Középiskola munkatársa kérdéseinkre elmondta, hogy a 2004/2005-ös tanévben indult először nyelvi előkészítő osztály az intézményben, azóta 61 diák végzett ebben a képzési formában és közülük 59 fő szerzett valamilyen szintű nyelvvizsga bizonyítványt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik