Belföld

Kevesebb munkáltató tervez elbocsátást

A munkáltatók 17 százaléka tervez elbocsátást, 14 százalék pedig felvétellel számol egy felmérés szerint. A szállítmányozás és a vendéglátás terén terveznek elsősorban felvételt.

A magyarországi munkáltatók 17 százaléka tervez elbocsátást 2012 második negyedévében és 14 százaléka számol munkaerőfelvétellel, a különbségből számított Manpower munkaerő-piaci mutató mínusz három százalékon áll, jelentősen javult az előző negyedévi negatív rekord után – közölte a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felmérése eredményét. Az előző negyedéves felmérés szerint 2012 január-márciusra még a munkaadók 22 százaléka tervezett elbocsátást, és csak 8 százaléka számolt munkaerőfelvétellel.

Míg a korábbi negyedévekben jellemzően a gyártás területén lehetett a legkönnyebben elhelyezkedni, most a szállítmányozás valamint a vendéglátóipar területén tervezik a legnagyobb arányú munkaerőfelvételt. A szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén 11 százalékkal több munkaadó tervez felvételt mint elbocsátást, míg az előző negyedévben még negatív tartományban, mínusz 5 százalékon állt a mutató. A szezonális hatások mellett a kiugróan magas pozitív adat hátterében valószínűleg a termelés, és ezáltal a szállítmányozási igények növekedése áll – olvasható a közleményben.

Az év eleji rekordmélység után összességében csaknem valamennyi szektorban javultak a kilátások. A kivétel csupán a köz- és szociális szféra, ahol a korábbi -7 százalékról -18 százalékra csökkent a mutató értéke, ami a felmérés történetében a legalacsonyabb érték. Az előző év azonos időszakához képest is itt a legnagyobb a visszaesés, összesen 22 százalékpontos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik