Belföld

Melegen ajánlott a “Békekölcsön”

Államkötvény-vásárlásra buzdítják a közszférában dolgozókat.

Állampapír-vásárlásra buzdító felhívás olvasható a közszférában dolgozók februári fizetési papírjain – írja a Népszava. Az állami alkalmazottak komoly nyomás alá kerültek, hogy járandóságukból államkötvényt jegyezzenek, ami a lap szerint 
példátlan és alighanem versenytörvény-ellenes.

“Tisztelt Munkavállaló! Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy kedvező, akár évi 9,3 %-os kamatozású Prémium Magyar Államkötvény vásárolható a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban.” Ezzel a szöveggel és a részleteket ismertető honlap címének megadásával bírná állampapír-jegyzésre a kincstár mindazokat, akik onnan kapják járandóságukat.

Az ügyben a helyi vezetők elvárásokat is megfogalmaztak – írja a lap. A Népszava forrásai szerint a “Békekölcsön” jegyzése több mint ajánlatos. Az utóbbi napokban a közszolgák főnökei több helyen jelezték: elvárják, hogy fizetésük egy részéből állampapírt jegyezzenek a munkavállalók. A kormány már jelezte, a cégek adóvisszatérítéseit pénz helyett állampapírokban kívánja teljesíteni – emlékeztet a lap.

A Népszava arról is értesült, hogy a dedikált alaptörvény megrendelése is “kollektív” feladat lett, mert eddig kínosan kevés volt az igénylés. Ez utóbbi “elvárás” nem csupán a közszférát, hanem az állami érdekeltségű üzleti vállalkozásokat is érinti. Többen elmondták: “szakmailag javasolt”, hogy egy-egy munkahelyi egység közösen adja le megrendeléseit – a vezetőség egyidejű tájékoztatásával.
Mint korábban megírtuk, sokak szerint magyar államkötvényt venni az egyik legjobb üzlet ma Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik