Gazdaság

Törlik a tőzsdéről a magyar állampapírokat

Januártól törlik a magyar állampapírokat a Budapesti Értéktőzsdéről (BÉT) – jelentette be tegnap az Államadósság Kezelő központ (ÁKK).

A döntés váratlanul érte a piaci szereplőket. A keddi kereskedés zárását követően –  minden előzmény nélkül – rövid közlemény jelent meg a BÉT honlapján, amely szerint a magyar állami kibocsátó, az ÁKK 2011. november 21-én kérelmet nyújtott be a tőzsdén forgalmazott magyar államkötvények és diszkontkincstárjegyek teljes sorozatainak törlésére. Ennek időpontja 2012. január 2, az utolsó tőzsdei kereskedési nap 2011. december 30.

A döntésnek a papírok forgalmazását illetően kisebb jelentősége van, hiszen a kereskedés eddig is jellemzően a tőzsdén kívüli (úgynevezett OTC – Over The Counter) kereskedésben zajlott. Irányadó árként ugyanakkor ezen a piacon is a tőzsdei jegyzéseket vették figyelembe, s  – egyebek mellett – a vagyonkezelők is az itt kialakult árak alapján értékelik portfoliójukat.

A magyar állampapírok forgalmazása januártól MTS Hungary Platformon zajlik majd. Az MTS kifejezetten kötvények kereskedésére szakosodott elektronikus rendszer. Mindazonáltal egyelőre aggályosnak tűnik, hogy nagyon rövid az az idő, amely a tőzsdei kivezetésig (s ezzel együtt az új piacon történő megjelenésig) hátravan. A feltételek változásához ugyanis a piaci szereplők széles körének kell gyorsan alkalmazkodnia, ami – egyebek mellett – jelentős adminisztrációval jár mind az állami kibocsátó, mint az egyéb állampapír-forgalmazók, mind az irányadó árak felhasználói számára.

A döntés várhatóan kedvezőtlenül befolyásolhatja majd a BÉT hitelpapír szekciójának kereskedését. A napi 1-2 milliárdos forgalom döntő hányadát ugyanis az állampapírokra kötött üzletek tették ki, a listán ezen túlmenően jelzáloglevelek, s néhány kisebb vállalati kötvény szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik