Belföld

Közelebb kerülhet a Dunához József Attila

Nem lehet fogást találni a Kossuth téren kivágott fák ügyében – mondta a közrádióban a programvezető.

Wachsler Tamás szerint minden jogszerű volt, engedélyt az Országgyűlés Hivatala kért az V. kerületi önkormányzattól. Annak kapcsán, hogy a fák védelméről szóló 2008-as rendelet – egyes értelmezések szerint – felülírja az egyszeri kivágási engedélyeket, Wachsler Tamás azt mondta: akik így vélik, nyilván próbálnak majd jogorvoslatot keresni, de neki meggyőződése, hogy semmiféle fogást nem fognak találni az ügyön.

A programvezető közölte: minden fakivágás szomorú, de ez most azért szükséges, mert a beruházás összességében zöldebbé teszi a Kossuth teret. Wachsler Tamás arra nem tudott válaszolni, hány fát ültetnek, mert a koncepcióterv, amely ezt is tisztázza, április közepére készül el. Az azonban már eldőlt, hogy az új garázs mellett a látogatóközpont is a föld alá kerül, a felszínen pedig park lesz.  A programvezető szerint a 2014-es határidő tartható, addigra nemcsak a Kossuth tér alakul át, hanem a Parlament és a Duna közötti sáv is megváltozik – írja a hirado.hu.

Károlyi Mihály és József Attila szobra is rövidesen végső helyére kerül, mire a beruházás az építési engedélyezésig eljut, nem maradhatnak fenn ilyen bizonytalanságok. A döntések az összes részletről egy-másfél hónapon belül megszületnek. Wachsler Tamás korábban úgy érvelt, hogy József Attila szobrának valahol a Duna mellett kell helyet találni, most ennek kapcsán a rádióban azt mondta, ez a logikai szabályok szerint jelentheti azt is, hogy csak pár méterrel közelebb viszik a folyóparthoz.

Az LMP szerint engedély nélkül vágtak ki fákat

Az LMP szerint engedély nélkül vágták ki fákat. Jávor Benedek nyílt levélben sürgette az eset kivizsgálását Pesti Imre fővárosi kormánymegbízottnál. A fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerint egyelőre nincs olyan engedélyezett terv, ami a pusztítást indokolttá tehetné, az Országgyűlés Hivatalának vezetője szerint csak augusztusra szerezheti meg az építési engedélyt a térrendezéssel megbízandó pályázó, a vonatkozó építési és környezetvédelmi jogszabályokat nem írja felül, hogy a Kossuth teret egyedi törvénymódosítással kiemelt nemzeti emlékhellyé nyilvánították.

Az Országgyűlés 2011. július 11-én fogadta el a Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési határozatot, amely értelmében a kormánynak 2014. május 31-ig kell kiköltöznie a Parlamentből, a teret az 1944 előtti állapotnak megfelelően állítják helyre.Tavaly ősszel a kormány több mint másfél milliárd forintot csoportosított át a Kossuth tér rekonstrukciójának megkezdéséhez. Az akkori Magyar Közlöny szerint a központi költségvetés és a tb által kötelezően tartalékolt és el nem költött pénzből indulnak meg a munkálatok.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik