Belföld

Nem maradhat a helyén a Károlyi-szobor

A jelenleginél átgondoltabb térszerkezet mentén újul meg a Kossuth tér és környéke - ígéri a projektvezető.

A Steindl Imre Program (SIP) keretében többek között új mélygarázs, térszint alatti látogatóközpont és parlamenti múzeum jön létre a 2014-re zöldebbé váló téren. A projekt legfontosabb része a Kossuth tér rekonstrukciója: elhatározott szándék, hogy megszűnjön a tér jelenlegi, “elburjánzott erdőbe oltott használtautó telep imázsa”, és olyan arculatot nyerjen a terület, amilyet a parlament megérdemel – mondta el az MTI-nek pénteken a tér és környéke megújítását célzó SIP vezetője.

Mélygarázs, látogatóközpont

Wachsler Tamás hangsúlyozta: az autók kiszorításához szükség van egy mélygarázsra, míg az Országházat felkereső évi 450 ezer turista színvonalas fogadásához létre kell hozni egy látogatóközpontot. “Méltatlan állapot, hogy a turistáknak a láncon kívül kell várakozniuk esőben-hóban és egy nyilvános illemhely sincs a környéken” – hívta fel a figyelmet.


Fotó: MTI

Mint a programvezető hozzáfűzte, a beruházás részeként kellett kivágni a parlament északi homlokzata előtti fákat, természetesen jogerős engedélyek birtokában. Ezen a helyen épül az 540 autónak helyet adó mélygarázs és a látogatóközpont ruhatárral, büfével, ajándékbolttal, mosdóval, valamint itt történhet meg a turisták biztonsági átvilágítása is.

A mélygarázs a szomszédos Szabadság térihez hasonlóan képzelhető el, egy különbséggel: a kiírás szerint a parlament mellett nem épül semmilyen térszint fölötti objektum. Összességében így a Kossuth tér zöldebb lesz, mint most – emelte ki.

Wachsler Tamás elmondása szerint a SIP egy másik problémát is orvosol: ha valaki a Duna felől szeretné megnézni a parlamentet, ezt jelenleg nem tudja biztonságos helyről megtenni, ezért egy korzót hoznak létre a Duna-parti oldalon. Fontos cél továbbá, hogy a parlament homlokzat-felújítása a projekt lezárultáig, 2014 tavaszára befejeződjön, és a ház állványzat nélkül várhassa a látogatókat.

A kommunista hatalomátvétel előtt működött a házban egy parlamenti múzeum, amely a magyar parlamentarizmus relikviáit és fontos szereplőit mutatta be; ezt 1947 után megszüntették: az anyagot szétszórták, a szobrokat beolvasztották – idézte fel a programvezető. Mint hozzátette, határozott szándék, hogy a múzeumot újra megnyissák, a tervek szerint a parlament egyik udvarának lefedésével.

József Attila a Dunára néz majd

Wachsler Tamás kitért a tér ikonográfiai programjára is. Míg Károlyi Mihállyal kapcsolatban vannak politikai viták, a József Attila-szoborral más a helyzet: nem létezik ma a projektben olyan szereplő, akinek bármi fenntartása lenne József Attilával szemben – hangsúlyozta. A programvezető szerint a szoborral csupán egy baj van: rossz helyre tették. “Az a címe, hogy A Dunánál, ehhez képest egy bokorra néz, nem a folyóra. A jelenleginél sokkal jobb helyet fogunk találni, erről rövidesen – várakozásaim szerint mindenki megelégedésére – megszületik a döntés” – jegyezte meg.

Mint hozzátette, a siófoki önkormányzat felkérte a Fővárosi Önkormányzatot a Károlyi-szobor átadására, mert annak alkotója, Varga Imre a Balaton-parti város szülötte és munkáiból Siófok egy köztéri szoborparkot tervez. A kérésről márciusban dönthet a főváros, az azonban biztos, hogy a Károlyi-emlékmű a mélygarázs-beruházás nyomán létrejövő munkagödör miatt nem maradhat a helyén.

Wachsler Tamás közölte: feladata egy olyan tervezési program összeállítása, amely lehetővé teszi, hogy a tér kitüntetett pontjain megfelelő szobrok álljanak. Az egy rövidesen meghozandó döntés lesz, hogy milyen szobrok, milyen méretben, milyen tájolással kerüljenek a térre – fűzte hozzá.

Anno 1944

A tervezőknek mindenesetre a tér 1944. március 19. előtti állapotát kell szem előtt tartaniuk; ez volt az a pillanat, amikor Magyarország állami önállósága megszűnt – emlékeztetett. Ekkor a téren négy jelentős szobor állt: egymással szemben a mostanival megegyező helyen egy Kossuth- és egy Rákóczi-emlékmű, valamint az északi és a déli oldalon is egy-egy szobor. “Ez térépítészetileg is így logikus: ezek a térrészek egy-egy jelentős köztéri műalkotás után kiáltanak. Ezt a térszerkezetet biztosan vissza fogjuk állítani, hogy pontosan milyen tartalommal, az a közeljövőben dől el” – árulta el.

A programvezető beszámolója szerint a beruházásnak 2014 tavaszára kell megvalósulnia; a projekt most a látogatóközpont, a mélygarázs, a térrekonstrukciós projekt a tervezők kiválasztásánál tart. “A jogszabályok szerint, több ajánlatot bekérve fogjuk kiválasztani a tervezőt; az ajánlatkérést már kiküldtük és néhány napon belül megkapjuk az ajánlatokat” – közölte.

Wachsler Tamás elmondta: a költségkeretek megállapítása előtt még ki kell választani a kivitelezőt, lefolytatni a tárgyalásokat és aláírni a szerződést: ez mind meglesz idén, tehát a jövő évi költségvetésben már látni lehet a beruházás költségigényét – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik