Belföld

Egyházi iskolákkal cselezik ki az államosítást

A tihanyi bencés apátság, igent mondva az önkormányzat felvetésére, átvenné a helyi általános iskola működtetését. Ezzel megmenekül attól, hogy az állam legyen a fenntartója.

Tósoki Imre (Fidesz-KDNP) elmondta: a képviselő-testület előtt tavaly, az új közoktatási törvény tervezetének olvasásakor vált világossá, hogy a tihanyi iskola hosszú távon nehéz helyzetbe juthat, ha állami fenntartásba kerül. Az épületben ugyanis nemcsak az iskola működik, hanem vannak ott önkormányzati bérlakások, az önkormányzat működtetésében lévő panzió, valamint a falugondnokság konyhája is, a telekkönyvben pedig nincsenek szétválasztva a helyrajzi számok és a közművek – ismertette a polgármester.

Hozzátette: ez megnehezítené az önkormányzatnak az iskola visszabérlését, ha az állami tulajdonba kerülne. Ekkor vetődött fel, hogy adják át az iskola üzemeltetését az egyháznak; ebben az esetben az ingatlan az önkormányzat tulajdonában maradna – magyarázta Tósoki Imre.

Ötletükkel megkeresték az érintett pedagógusokat, a mostani és a leendő diákok szüleit, és, mint mondta, meglepetésre a vártnál jóval többen támogatták, hogy a bencés apátság vegye át az általános iskola működtetését; a pedagógusok 98, a szülők 99 százaléka támogatta a javaslatot.

A polgármester közlése szerint a bencés apátság vezetői kezdetben elzárkóztak az ötlettől, de amikor tudomásukra jutott, mekkora a bizalom a leendő egyházi fenntartású intézmény iránt, igent mondtak az önkormányzat felkérésére.

Az önkormányzatnál most azokat a dokumentumokat készítik elő, amelyek birtokában az Oktatási Hivatal szakértője megvizsgálja a körülményeket, van-e lehetőség az egyházi kezelésbe adásra, majd a megyei kormányhivatal teszi meg ugyanezt, és dönt arról, javasolja-e az iskola fenntartócseréjét. Tósoki Imre számításai szerint mindez két hónapon belül lezajlik, és ezt a határidőt tartani is kell, mivel áprilisban kezdődnek a beíratások.

A polgármester elmondta: ha a bencések működtetik is Tihany egyetlen általános iskoláját, nem jelenti azt, hogy aki nem vallásos, nem járhat oda. Hozzátette, az apátság hozzáállása az: az iskola nem hitbuzgalmi intézmény; a templomba járást a nem egyházi iskolába beiratkozottaktól nem követelik meg, de akik már az egyházi iskolába nyertek felvételt, azoknak kötelező lesz a hitoktatás, míg a más felekezetűek ilyen irányú oktatását megoldják.

A legközelebbi általános iskola Balatonfüreden van.

Tósoki Imre bízik abban, hogy a bencés szellemiségnek köszönhetően emelkedik az általános iskola ázsiója, és egyre több család választja a Balaton-felvidékről az intézményt, ami biztosítja a hosszú távú fenntarthatóságot.

A tihanyi Illyés Gyula Általános és Zeneiskola mintegy harminc évvel ezelőtt körzeti iskolaként jött létre, akkor 300 diákot fogadott helyből és a környező településekről; ma 140 diák jár oda.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik