Belföld

Mégsem kell törölni a Windowsokat az iskolákban

Bár egy karácsonyi közlemény szerint március 1-jével megszünteti a kormány a Tisztaszoftver Programot, ideiglenesen mégsem kell törölni az iskolai Windows-rendszereket.

Az év végi kormányzati kapkodás egy eleme volt, hogy fél évvel a Microsofttal megkötött, újabb, három évre szóló megállapodás után bejelentették, beszüntetik az úgynevezett Tisztaszoftver Programot  (http://tisztaszoftver.hu/). A magyar köz- és felsőoktatási intézményekben, valamint a pedagógusoknál, oktatóknál, hallgatóknál otthon lévő – a programból finanszírozott – Microsoft-szoftvereket február utolsó napján el kellett volna távolítani a gépekről.  Ennek alternatívája vagy az, hogy az intézmények kifizetik, s így jogtisztává teszik a programokat, vagy az, hogy átállnak nyílt forráskódú (ingyenes) rendszerekre.

A lapunk által megkérdezett igazgatók közül többen azt mondták, hogy ha valóban felbontja az állam a szerződést, akkor – például a hamarosan érettségiző gyerekek érdekében – jogtalanul fogja tanév végéig használni a programokat, mások úgy nyilatkoztak, hogy ki tudják gazdálkodni a megfelelő (várhatóan gépenként alig több mint ezerforintos) összeget a jogdíjakra. Szinte mindenki azt mondta, hogy néhány hét alatt nem tudnak átállni a nyílt forráskódú rendszerekre.

Két évvel érettségi előtt

Az iskoláknak két évvel az érettségi előtt értesíteniük kell a diákokat arról, hogy milyen szoftveren vizsgázhatnak, illetve az érettségi előtt egy tanévvel arról, hogy a szoftver mely verzióján lehet érettségi vizsgát tenni. Az idén érettségiző diákokat tehát már 2010 szeptemberében értesíteni kellett (volna) arról, hogy 2012-ben már nem vizsgázhatnak Microsoft szoftvereken.

Mivel az oktatási intézményekben a Microsoft termékei gyakorlatilag egyeduralkodók, a kormány intézkedése után valószínűleg tényleg az lett volna helyzet, hogy a legtöbb iskola kénytelen lett volna törvénytelenül használni a programokat.

A kormány is érezhette, hogy elsietett döntést hozott, mert újra tárgyalásokat kezdeményezett a Microsoft licencek használhatóságáról. Megjelent januárban egy közlemény, amely szerint „a tárgyalások lezárásáig, illetve további hivatalos értesítésig (ami előreláthatóan hamarosan megtörténik) a programban használt szoftverek licencei az intézmények számára felhasználhatóak, telepíthetőek”.

Marad minden a régiben

A március 1-jei határidő vészesen közeleg, megkérdeztük a fejlesztési tárcát, hogy állnak a tárgyalások. „A kormány biztosítja a közoktatás számára a működéshez, illetve az informatika érettségi lebonyolításához szükséges szoftvereket. Az elvi megállapodás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Microsoft között megszületett, így a Tisztaszoftver Programban szereplő szoftverek licencei a közoktatási intézmények számára továbbra is felhasználhatóak, telepíthetőek” – jött a válasz az NFM-ből.

Az idei tanév tehát megoldódik, de a jövőben el kell gondolkodniuk az iskoláknak a gépparkok szoftvereiről. A minisztérium szerint ugyanis „az érintett közoktatási intézményeknek maguknak kell eldönteniük, hogy hosszabb távon milyen összetételben használják a nyílt és a zárt forráskódú szoftvereket és arról is az intézményeknek kell dönteniük, hogy milyen módon kívánják azok használatának oktatását a jövőben megvalósítani.”

Csápból csápba

Itt megjegyeznénk, hogy 2013. január 1-jétől az iskolák döntő része állami fenntartásba kerül, tehát az állam egyik csápja (az NFM) utalja át a feladatot, döntést a másik csápnak (az iskolák fenntartásáért felelős kormányhivataloknak).  Baljós jelek az állami iskolafenntartás ügyében.

A Tisztaszoftver Program 2004-ben jött létre, hogy a több mint 5 ezer hazai oktatási intézmény kedvezményes áron legalizálhassa szoftvereit. A konstrukció valójában előfizetéses szoftverbérlet, a licencek nem kerülnek a felhasználók birtokába, a szoftverek csak addig jogtiszták, amíg az előfizetés él. A Tisztaszoftver Programot 2005-ben, 2008-ban és 2011 nyarán (!) is három évre meghosszabbították.

Az NFM-nek kettős célja van a program beszüntetésével: évi mintegy 1,5 milliárd forintos megtakarítás, másrészt a Microsoft egyeduralmának megtörése, és új, ingyenes rendszerek (a linuxos OpenEDU, és novelles HuEdu csomag) helyzetbe hozása.

Egyelőre időt nyertek az iskolák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik