Belföld

Visszaszólt az adóhatóság a millásoknak

A szervezet sajtófőnöke szerint kizárólag szakmai szempontok alapján döntenek arról, kit és miért vizsgálnak.

A napokban adta hírül az Index, hogy adóhatósági ellenőrzés indult az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (EMS) szervezői ellen, egyiküket a tüntetések anyagi és szervezeti hátteréről kérdezték.

Torsa Mátyás elmondása szerint a NAV munkatársai élénken érdeklődtek a többi között arról is, hogy ki kezeli az EMS Youtube-csatornáját, ki készítette a kampányvideókat és mennyiért, hogyan működik a szervezet, ki és mennyit keres a tüntetéseken.

Felajánlották, „segítenek összerakni az adóbevallást, hogy ne legyen baj “, ehhez azonban tudniuk kéne a közreműködők, segítők nevét, és be kéne vinnie az összes számlát, bizonylatot. Az LMP tegnap közleményében úgy fogalmazott: nehéz véletlennek tekinteni, hogy a hatóság éppen a március 15-i demonstráció előtt lépett akcióba.

A NAV sajtófőnöke szerint ez rosszhiszemű feltételezés. Burillák Attila hozzátette: az ellenőrzést minden esetben központosított kockázatelemzési és kiválasztási eljárás előzi meg, de alapos indok esetén közérdekű bejelentés alapján is indítható vizsgálat.

Ha magánszemély vagy bármely csoport akár az interneten, akár más formában bevételhez jut, és arról megfelelő dokumentációval nem rendelkezik, jogszabályi kötelezettsége a körülmények kivizsgálása. Arról, hogy találtak-e bármilyen szabálytalanságot, már nem szólt a sajtófőnök közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik