Belföld

44 percet kapott az egészségügy

Úgy tűnik ezen a területen mindenkit szorít az idő. Az államtitkárnak is csak hetei vannak.

Minden előzetes bejelentés, magyarázat nélkül kedden délután 17 óra 16 perckor megjelent a Magyar Közlönyben mintegy 3282 oldalnyi egészségügyi jogszabály – írja a Népszava. A három miniszteri rendeletet 18 órakor hatályba is lépett.

Az egészségügyi intézmények működését alapvetően befolyásoló jogszabályok szakmai megalapozottságát Kökény Mihály nem vitatta, mivel azokat még neki sem volt ideje megismerni, semmiképpen sem vitatta a rendeletek szakmai megalapozottságát. Az egykori egészségügyi miniszter azt ugyanakkor elmondta, hogy súlyosan sérti a jogbiztonságot, hogy az egészségügy költségvetési finanszírozását, a kifizetéseket érintő szakmai protokollok a megjelenésük napján hatályba is lépnek, és mindössze háromnegyed óra áll rendelkezésre a jogszabályok megismerésére, illetve az alkalmazásukra való felkészülésre.

Államosítás – a kórházak egy napot kaptak

Az államosított kórházak vezetőinek a több mint háromezer oldalas egészségügyi jogszabályt átolvasni sincs idejük. Több százezer oldalt is elérhet az az iratmennyiség, amelynek a digitalizálására és megküldésére egynapos határidőt szabott nekik a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI).

Csak a veszprémi kórházban két komplett szekrényt tesznek ki a bekért szerződések – mondta a Világgazdaságnak Rácz Jenő főigazgató. A Kórházszövetség elnöke szerint munkatársai most teljes munkaidőben szkennelhetnek, miként tették ezt az átadás-átvétel miatt a múlt év végén és az év elején.  A fenntartó – mint Szócska államtitkár elismerte – még az eddigi adatoknak is csak a töredékét dolgozta fel.

Szócskát is szorítja a határidő

A bértárgyalások jól haladnak, de március végén aktiválódhatnak a letétbe helyezett felmondások – mondja a rezidensszövetség elnöke. Egy hónap maradt a rezidensek által adott negyedéves türelmi időből. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint kialakíthatók a feltételek, amelyek a krízishelyzetet megoldják, de a mostani határidőn már nem módosítanak többet. Papp Magor bízik abban, hogy végre felgyorsulnak a folyamatok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik