Belföld

Holnaptól más világ jön

Csütörtöktől drágul a cégalapítás, szerdán lejár a működő cégekre a kamarai regisztráció határideje, be kell fizetni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díját és a baleseti adót.

A már működő cégeknek szerdáig kell regisztráltatniuk magukat a székhelyük szerint területileg illetékes kamaráknál, amit online, és papíron is megtehetnek. A kamarai regisztráció díja 5000 forint, amit legkésőbb március végéig kell rendezni. Az újonnan alakult vállalkozásoknak a bejegyzésüket követő 5 napon belül kell a kamaráknál nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az autósok pedig azt ne felejtsék el, hogy be kell befizetniük a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás aktuális díját, valamint ezzel együtt (most először) az idei évtől bevezetett baleseti adót is, ami a biztosítási díj 30 százaléka.Aki az idei díjának első esedékes részletét nem rendezi szerda éjfélig, annak a kötelezője automatikusan megszűnik. Ameddig pedig ugyanannál a biztosítónál újra nem köti szerződését, a törvényben megállapított fedezetlenségi díjat lesz kénytelen fizetni, mely a baleseti adóval együtt meghaladja a napi 600 forintot. Ez az összeg az átlagos kgfb díj hétszerese – figyelmeztet Sebestyén László, a piacvezető Netrisk.hu biztosítási portál vezetője.

Csütörtöktől emelkedik az egyszerűsített eljárásban a cégalapítás illetéke. Az eddigi 15 ezer forint helyett 50 ezerbe kerül a kft. illetéke, 25 ezerbe a bt.-é, az egyéni cégé pedig marad 15 ezer. A céglapítók jó ha tudnak arról is, hogy március elsejétől már nem lehet új székhelyszolgáltatási szerződést kötni. A régebben, ügyvédi székhelyszolgáltatásra kötött megállapodásokat ez az új szabály nem érinti.

Az adóregisztráció már január óta kötelező, cégalapításkor, cégtulajdon átruházáskor, és a társasági tagok, illetve vezető tisztségviselők változásakor is vizsgálja az adóhatóság, hogy az érintett személyek beiktatásánál nincs-e törvényi akadály. Az eljárás célja, hogy ki tudják szűrni például azokat a magánszemélyeket, akik korábban jelentős adótartozással hagytak hátra egy vállalkozást. Ha úgy látja az adóhatóság, hogy van, akkor megtagadhatja az adószám kiadását, de a döntés fellebbezhető.

Változás még, hogy csütörtöktől az új alaptörvénynek megfelelően már nem Magyar Köztársaság, hanem Magyarország felirattal állítják ki az új személyi okmányokat .

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik