Gazdaság

Kitörhet a bónusz-malus mizéria

Szerdáig kell beérkeznie az idei kötelező biztosítást fedező díj első részletének a biztosítókhoz. Érdemes ránézni az új bónusz-malus besorolásunkra is.

Legkésőbb 2012. február 29-éig be kell, hogy érkezzen a biztosítótársaságokhoz az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díj aktuális részlete. A biztosítók január 1-jétől ugyan már kockázatban állnak – kár esetén helytállnak -, de a törvény 60 napos türelmi időt ad a díj rendezésére. Az aktuális díjrészlet mellett természetesen az adott időszakra vonatkozó baleseti adót is be kell fizetniük az autósoknak. Ez utóbbi az éves kgfb-díj 30 százaléka, de legfeljebb napi 83 forint lehet.

Arra is fontos figyelmet fordítani, hogy az új bónusz-malus szabályozás szerint a gépjárművek üzembentartóinak bónusz-malus besorolását a Központi Kártörténeti Nyilvántartó Rendszer (KKNYR) kezeli és tartja nyilván. A probléma azokkal lehet, akiket nem sikerül regisztrálni a rendszerben valamilyen oknál fogva. Pontatlan adat (lakcím, név) miatt. Az „új”, választott biztosító mostantól egy ilyen esetben kénytelen az ügyfelét azonnal A0 fokozatba sorolni. Becslések szerint több ezren lesznek gondban.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kikérte a rendeletet kiadó Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalását az ügyben. A minisztérium szerint, ha az „új”, választott biztosítónk kéri, hogy az adataink tisztázása érdekében vegyük fel a kapcsolatot a „régi”, korábbi biztosítónkkal, akkor ezt minél előbb tegyük meg.

A biztosítók ugyanis a szigorú titoktartási szabályok miatt egymástól már nem kérhetik le ezeket az adatokat, hogy maguk hajtsák végre a javítást. Ha azonban a „régi” biztosító a helyes, korrigált adatokat felviszi a rendszerbe, az „új” biztosító ezek alapján – a minisztérium állásfoglalása alapján –  visszamenőlegesen is jogosult a valós bónuszosztályba sorolni az autóst.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik