Belföld

Simor András lemond a fizetéséről

Simor András annak érdekében, hogy hazánk mielőbb hozzáférhessen az ország biztonságát garantáló nemzetközi pénzügyi védőhálóhoz felajánlotta, hogy visszamenőleg 2010 szeptemberétől mandátuma lejártáig, azaz 2013. március 3-ig havi egyetlen forintért végzi munkáját. Minderről levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt.

A gesztussal a jegybankelnök célja, hogy az MNB-s döntéshozók javadalmazását érintő, a kormány és az Európai Unió közötti jogvita – amely akadálya lehet a nemzetközi szervezetekkel történő megállapodásnak – minél hamarabb lezáruljon – áll a Magyar Nemzeti Bank honlapján olvasható közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank döntéshozói fizetésének európai jogrenddel összeegyeztethetetlen módosítása 2010 szeptemberében lépett hatályba. A jogsértő állapot megszüntetése érdekében Simor András már korábban jelezte a kormánynak tárgyalási szándékát, de választ azóta sem kapott. A jegybank elnöke ugyanakkor úgy véli, hogy a nemzetközi szervezetekkel kötendő megállapodás egyik alapfeltétele a jogsértő állapot megszüntetése – áll a közleményben.

„Magyarország érdekeit mindenekelőtt szem előtt tartó jegybankárként és állampolgárként a magam eszközeivel szeretném a kormányt támogatni a kialakult helyzet feloldásában” – írta Simor levelében. A jegybank elnöke hozzátette: „ahogy azt többször is kifejtettem, számomra a jegybanki döntéshozók fizetésének ügye soha nem a pénzről, hanem a jegybanki függetlenség megvédéséről, a jogszerűség maradéktalan betartásáról és helyreállításáról szólt.”

A jegybank elnöke a törvényesség helyreállítása után minden járandóságról lemond és a teljes összeget hátrányos helyzetű közgazdászhallgatók támogatására ajánlja fel.

Szijjártó választ ígér

Orbán Viktornak jelenleg Frankfurtban van hivatalos programja, de természetesen el fogja olvasni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének levelét, és “arra majd természetesen válaszolni fogunk” – mondta Szijjártó Péter, miután a magyar kormányfő előadást tartott a német kereskedelmi és iparkamara székházában pénteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik