Belföld

Másfél évet kapott Hunvald

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletet hirdetett az erzsébetvárosi ingatlanügy vádlottjai, Hunvald György volt VII. kerületi szocialista polgármester, Gál György, a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori szabad demokrata elnöke és 11 társuk perében.

Hunvald György másodrendű vádlottat 1,5 év, míg Gál György elsőrendű vádlottat 8,5 év börtönbüntetésre ítélték első fokon – tudósított az FN24 helyszíni tudósítója. Gált még 360 milliós vagyonelkobzásra is büntette a bíró.Rajtuk kívül még a harmadrendű vádlott kapott egyéves letöltendő börtönbüntetést, míg a többi érintett csak felfüggesztettet.

A korábbi szocialista honatyát, Szabó Zoltánt például hivatali visszaélés miatt találták bűnösnek, de neki nem kell börtönbe vonulnia, fél év felfüggesztettet kapott.

A bíróság már az ítélethirdetés előtt közölte, hogy Gált, aki a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke volt, ismét előzetes letartóztatásba helyezi. Ennek megfelelően a tárgyalótermben lévő büntetés-végrehajtási dolgozók nyomban meg is bilincselték az elsőrendű vádlottat.

Tudósítónk szerint az ítélet hallatán Gál összetört, könnyezett, a jóval enyhébben megítélt Hunvald expolgármester viszont kifejezéstelen arccal hallgatta a verdiktet.

Hunvald már letöltötte

Gált többek között minősített csalás, vesztegetés, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt mondta ki bűnösnek az elsőfokú bíróság, Hunvaldot pedig hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt. Ugyanakkor a törvényszék a számos vádpont egy részében felmentő rendelkezést hozott.

Hunvald a most kiszabott másfél éves végrehajtandó szabadságvesztésnél jóval többet töltött az eljárás során korábban előzetes letartóztatásban, így, ha ez az ítélet jogerőre emelkedne, már nem kellene börtönbe vonulnia

A Hunvald-ügy

Hunvald Györgyöt, aki 2002 óta volt Budapest VII. kerületének polgármestere, 2009. február 10-én vették őrizetbe. A szocialista politikust hétrendbeli, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként elkövetett csalással és kétrendbeli, különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként elkövetett csalás bűntettének kísérletével gyanúsították. Hunvaldot, aki a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen panasszal élt, a bíróság február 12-én előzetes letartóztatásba helyezte.

A Központi Nyomozó Főügyészség március 5-én hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel is meggyanúsította Hunvald Györgyöt, valamint a 2008-ban letartóztatott Gál Györgyöt és Kardos Pétert, a kerületi önkormányzat gazdasági, illetve pénzügyi bizottságának szabad demokrata elnökeit.

2010. november 9-én a főügyészség vádat emelt Hunvald György és még 24 ember ellen különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt. Az ügyben szerepelt Czibula Csaba, a gazdasági bizottság fideszes tagja is, akit 2009-ben gyanúsítottak meg azzal, hogy több millió forintot fogadott el annak fejében, hogy a bizottságban támogassa az ingatlanok értékesítését. Ő külföldre távozott, és jelenleg is szökésben van.

Hunvald György és 24 társának büntetőpere 2011. április 7-én kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A per kezdete után, 2011. május 13-án a Fővárosi bíróság megszüntette az első- és a másodrendű vádlott előzetes letartóztatását. A házi őrizetbe került Gál addigra már csaknem két és fél évet, Hunvald, aki ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, több mint két évet töltött előzetes letartóztatásban.

A vádlottak 2012. február 10-én az utolsó szó jogán tagadták bűnösségüket és koncepciósnak minősítették az eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik