Közélet

Elítélték Hunvald „strómanjait”

Volt, akit pénzbüntetéssel sújtottak, de olyan is akadt, aki csak megrovást kapott.

A csütörtökön kihirdetett ítélettel 12 vádlottat közokirat-hamisításért vontak felelősségre, mint tetteseket, társtetteseket illetve bűnsegédeket. A bíróság által bizonyítottnak látott vád szerint az ügy főszereplői vádlott társaikat névleges tulajdonosként, ügyvezetőként jegyeztették be projektcégeiknél. Ezek a „strómanok” az elsőfokú ítélet szerint tényleges vezetői feladatokat nem végeztek. Többségük még a nyomozás idején vallomást tett.

A vádlottak padján ülő “strómanok” közt közgazdász, irodalomtörténész, de még kultúrantropológus is akad. A bíróság első fokon négy vádlottat 240 ezer és 540 ezer forint közötti pénzbüntetéssel sújtott, ötöt 1-3 év próbára bocsátott, míg hárman megrovást kaptak.

A Fővárosi Bíróság csütörtöki ítélete közvetlenül nem érinti Hunvald György, Gál György és társai ügyét. A „strómanok” eredetileg a VII. kerületi ingatlanbotrány miatt indult büntetőper vádlottjai voltak, de ügyüket a Fővárosi Bíróság már korábban elkülönítette és most külön bírálta el. Az ítélet nem jogerős, mert ugyan hat vádlott tudomásul vette azt, három vádlott fellebbezett három másik és az ügyész pedig három napos gondolkodási időt kért.

Mint ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának elnökeként, anyagi ellenszolgáltatásként ingatlanonként 20-30 millió forintot kérve közreműködött abban, hogy egy meghatározott vállalkozói csoport érdekkörébe tartozó projektcégeknek, amelyekbe a valódi tulajdonosok a strómanjaikat helyezték el, értékesítenek több mint egytucatnyi önkormányzati ingatlant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik