Belföld

Egészségügy: még farigcsálják a béremelési javaslatot

Konkrét számokról senki sem beszél. Ha nem lesz egyezség a döntéshozók és a szakmai szervezetek között, akkor megremeghet az ellátórendszer.

Az egészségügyi államtitkárság napokon belül ismerteti a szakmai szervezetekkel a kormány elé kerülő béremelési javaslat konkrét számait – jelentette be az ágazatért felelős államtitkár egy szakmai konferencián. Szócska Miklós szerint idén az ágazati bérfejlesztés első lépésére tudnak vállalkozni, amelyre a népegészségügyi termékadó bevételei, az uniós emberierőforrás-fejlesztési programok forrásai, továbbá a hatékonysági intézkedésekből nyerhető források jelentik a fedezetet.

Mindeközben folyamatosan tárgyalnak a Nemzetgazdasági Minisztériummal az ágazatban dolgozók anyagi körülményeinek rendezésére szolgáló hosszú távú stratégiáról. Az államtitkár reményei szerint néhány hónapon belül eredményre jutnak.

Még azt sem tudták, hányan vannak

Szócska elismerte: a munkát nagyban nehezítette, hogy nem tudták, pontosan hányan dolgoznak ezen a területen. Mostanra kiderült, hogy az egészségügyben dolgozókat nyilvántartó különböző adatbázisok között akár 40 százalékos eltérések is voltak.

Tájékoztatása szerint a Semmelweis Terv végrehajtásának jelenleg két kulcsterülete van, az emberi erőforráskrízis megoldása, valamint az ellátórendszer átalakítása. Utóbbi kapcsán elmondta: az első lépés a fekvőbeteg-ellátás átszervezése.

A kórházi ágyszámok csökkentéséről szóló találgatásokra reagálva ismét leszögezte: el kell szakadni a kórházi ágyszámokban való gondolkodásmódtól. Jelenleg az aktív ágyakkal rendelkező kórházak száma összesen 104, ebből 16 funkciót vált, vagyis marad 88.

Az idei és a jövő évi gyógyszertámogatások további csökkentését előíró kormányhatározatra reagálva türelmet kért. Mint mondta, a gyógyszerkassza kapcsán számos uniós és gazdaságpolitikai kérdést kell még tisztázni, ezeknek ki kell várni a végét.

 

Az egészségügyi dolgozók átlagkeresete 2002-2011

A nagyításhoz kattintson ide

Visszaszámlálás

Mint arról a Hír24 beszámolt, a hónap elején újraindították a visszaszámlálást a rezidensek. Arra figyelmeztetik a kormányt, hogy egy hónap már letelt a három hónapos türelmi időből. Az „Élhető magyar egészségügyet!” mozgalmuk keretében már 2512 felmondólevelet helyeztek ügyvédi letétbe.

Az akció kezdetekor, tavaly májusban egyébként azt tűzték ki célul, hogy az orvosok átlagbére érje el a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát. A kezdő doktoroknak nettó kétszázezer, míg a szakorvosoknak nettó háromszázezer forintos bért, illetve a teljes orvostársadalom számára lépcsőzetes béremelést kértek.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Papp Magor hangsúlyozta: ha a tárgyalások során nem sikerül megegyezni, ezek a felmondások március végén aktiválódnak. A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke is akcióba lépett tavaly, nagyjából 2500-an csatlakoztak az önkéntes túlmunka visszautasításáról szóló akciójukhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik