Belföld

Újraindították a visszaszámlálást a rezidensek

Arra figyelmeztetik a kormányt, hogy egy hónap már letelt a három hónapos türelmi időből.

A Magyar Rezidens Szövetség vezetősége december 30-án döntött úgy, hogy áprilisig elhalasztja a felmondó nyilatkozatok aktiválását, méghozzá azért, mert a teljes orvostársadalmat érintő alapbérrendezésre vonatkozó ajánlatot kaptak Szócska Miklós egészségügyi államtitkártól.

A visszaszámláló most azt jelzi, még 56 nap van arra, hogy az érdekvédők megegyezzenek a kormányzattal az ágazatban dolgozók munkakörülményeinek és anyagi helyzetének javításáról. Januárban volt már két egyeztetés közöttük, azt egyelőre nem tudni, mikor lesz a következő.

Január 17-én, egy egészségügyi témájú szimpóziumon a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Papp Magor elmondta: az „Élhető magyar egészségügyet!” mozgalmuk keretében már 2512 felmondólevelet helyeztek ügyvédi letétbe.

Az akció kezdetekor, tavaly májusban egyébként azt tűzték ki célul, hogy az orvosok átlagbére érje el a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát. A kezdő doktoroknak nettó kétszázezer, míg a szakorvosoknak nettó háromszázezer forintos bért, illetve a teljes orvostársadalom számára lépcsőzetes béremelést kértek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik