Belföld

Új poszton a prémiumügy miatt lemondott BKV-vezér

Várszegi Gyula a négyes metró építését vezénylő cég vezetője lesz. Nem 8 milliót, hanem csak ennek hatodát keresi majd havonta.

A budapest.hu oldalon megjelent közlemény szerint Várszegi Gyula veszi át a Metro DBR vezetését. Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató megfogalmazása szerint a „Metróber-ben eltöltött hosszú vezetői múlttal rendelkező” főnök fizetése egyáltalán nem „az ismeretlen okból elhíresztelt 8 millió forint, hanem megegyezik a BKV vezérigazgató-helyettes fizetésével, azaz 1,3-1,4 millió forint.”

A 4-es metróprojekt előkészítésére és a lebonyolítás koordinálására létrehozott DBR Metró Projekt Igazgatóságot korábban Klados Gusztáv vezette, ő tavaly január végén kérte felmentését. Távozása óta mostanáig nem neveztek ki új vezetőt a társaság élére.

Várszegi Gyula másfél hete mondott le a BKV vezérigazgatói tisztségéről, méghozzá az ún. prémiumügy miatt. Tavaly szeptember elején, személyesen Tarlós István döntött mellette, miután Kocsis István közös megegyezéssel távozott a posztról. Várszegi ezt megelőzően egyebek mellett a BKV igazgatótanácsának elnöke, a Metróber Közlekedésfejlesztési és Beruházási Vállalat és a MÁV vezetője volt.

A BKV az ő vezetésével kezdett átfogó megtakarítási programba, egyebek mellett aláírta a dolgozók kollektív szerződésének felmondását, amely szerinte olyan rendelkezéseket tartalmaz, illetve olyan juttatásokat biztosít az alkalmazottaknak, amely a mostani helyzetében meghaladja a vállalat erejét.

Az index értesülései szerint egyébként tegnap házkutatás volt a DBR Metro Projektigazgatóságnál. Azt egyelőre nem tudni, hogy új vizsgálat indult a 4-es metró ügyében vagy a korábbi eljárások kapcsán léptek ismét akcióba a nyomozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik