Belföld

Felmondta a BKV a kollektív szerződést

Az indoklás szerint a dokumentum olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a kiélezett anyagi helyzetben nem tarthatók fenn.

A Fővárosi Közgyűlés utasítására és a BKV Igazgatóság ezt megerősítő döntése alapján Dr. Várszegi Gyula vezérigazgató november 30-án aláírta a BKV kollektív szerződésének felmondását – olvasható a közlekedési társaság csütörtöki közleményében.

Tájékoztatásuk szerint a szerződést bármelyik fél három hónapos határidővel felmondhatja a másik félhez címzett írásbeli nyilatkozattal, melyben a felmondás okát írásban közölni kell. Ennek megfelelően a BKV vezérigazgatója a 2010. január 19-én megkötött határozatlan időre szóló kollektív szerződést 2011. november 30-án felmondta, és megküldte a BKV szakszervezeteinek – áll a közleményben.

A felmondás indoklásában szerepel, hogy a szerződés olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a BKV kiélezett anyagi helyzete, a működés finanszírozásának hiánya miatt nem tarthatóak fenn, illetve olyan juttatásokat is magában foglal, amelyek a társaság gazdasági erejét meghaladják, teljesítménnyel alá nem támasztott költséget jelentenek.

A BKV célja, hogy a hatályos kollektív szerződésnél korszerűbb, a bekövetkező munkajogi változásokhoz is igazodó új kollektív szerződést kössön – közölte a közlekedési társaság.

A Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének (KEKSZ) tagszervezetei inkorrekt lépésnek tartják a BKV vezetésének sajtóközleményét, amelyben a Kollektív szerződés felmondásáról tájékoztatnak.

A KEKSZ szerint a szakszervezetek egyes vezetőit az éjszakai órákban, lakásukon zaklatták, de többüket nem értek otthon, éppen ezért a kollektív szerződés felmondása nem tekinthető megküldöttnek A KEKSZ felháborítónak tartja, hogy az amúgy is súlyos helyzetben a párbeszéd hagyományos és két fél között alapvető partneri elvárásnak nem megfelelő módszereket alkalmaz a BKV Zrt. vezetése – fogalmaz a szervezet.

“Nem elég, hogy a munkavállalók áldozatvállalását, a cég iránti lojalitásukat figyelmen kívül hagyva, a BKV Zrt a főváros vezetésének nyomására még családok ezreinek megélhetését is veszélyezteti, most úgy dönt, nem akarja fizetni kollektív szerződésben vállalt kötelezettségeit” – áll a KEKSZ reagálásában.

Mint írják nem tartják elfogdhatónak sem a Főváros, sem a BKV Zrt. átgondolatlan lépéseit és ennek következményeiért nem tudják vállalni a felelősséget, egyben felszólítják, mind a BKV Zrt., mind a Főváros vezetését, hogy a szociális párbeszéd kereteinek, szabályainak megfeleően járjanak el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik