Belföld

A velenceieké maradhat az iskola?

P. Horváth Ágnes

2012. 02. 22. 11:23

Az egymilliárdból felújított épületek a város tulajdonában maradhatnak, ha a Baptista Szeretetszolgálat venné át az iskolát.

Jövő év januárjától az önkormányzatok nem kapnak normatív támogatást, az általános iskolákat az állam, vagy az egyház veheti át.

Amikor a törvény megszületett, levélben fordult Velence polgármesteréhez Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke azzal, hogy  2012. szeptember elsejétől elvállalná az intézmény fenntartását a szervezet úgy, hogy az iskola  az önkormányzat tulajdona maradna a kinevezésekkel és a működtetéssel kapcsolatos egyetértési jogokkal együtt- adta hírül szerdán a Fejér Megyei Hírlap.

Velencén az iskola két épületét egymilliárd forintból, 500 milliós uniós támogatással újította fel az önkormányzat, és akkor alakította át angol-magyar tannyelvűvé.

A Fehérvár24 úgy tudja, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének legutóbbi ülésén elhangzott minisztériumi tájékoztató szerint ha az oktatási feladatokat átveszi az állam, akkor a vagyon is állami tulajdonba kerül.  Abban az esetben pedig, ha a működtetés a szeretetszolgálathoz kerül – Szenczy Sándor ígérete szerint – a vagyon maradna a város tulajdonában.

Kérdés az is, hogy ha az állam veszi át az iskolát, a specialitásokat fenntartja-e? A szeretetszolgálat vállalná, hogy az oktatási programon és a működési renden sem változtat, csak az önkormányzat hozzájárulásával. Ezeken kívül pedig a pedagógusokat és a menedzsmentet is átveszi.  A baptisták biztosítanák a szabad vallásoktatást, bármelyik felekezet hittanórát tarthatna, azok a gyerekek, aki nem járnak hittanra – a Nemzeti Alaptantervnek megfelelően- erkölcsöt tanulnának.

Egyeztetések zajlanak jelenleg arról, hogy megvannak-e a jogi feltételek az átvételhez. Az érintetteket tájékoztatták: az egyházakat, a szülőket, pedagógusokat. A tájékoztatók végén titkos szavazást biztosítottak, és közel 100 százalékos támogatást kapott eddig a szeretetszolgálat ajánlata- tudtuk meg Papp Gyula Gábor jegyzőtől.

A jegyző elmondta: Azt szeretnék, ha hosszú távon biztosítva lenne, hogy az elért értékek tovább éljenek a településen. Az angol anyanyelvi tanárokat eddig is a szervezet biztosította az iskolában, ez lenne garancia arra, hogy amit elkezdett az önkormányzat meg tudja őrizni.

Hogy létrejön-e az egyezség a Baptista Szeretetszolgálattal az május 31-ig kiderül. A képviselő-testület február 27-én  dönt az előkészítés megindításáról.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Győr, 2017. szeptember 8.
A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Öngyilkos akciót hirdetett a Tesco?

WASHINGTON, DC - AUGUST 01: (AFP OUT) U.S. President Donald Trump listens during a meeting with inner city pastors in the Cabinet Room of the White House on August 1, 2018 in Washington, DC. (Photo by Oliver Contreras - Pool/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.