Belföld

Nincs nagyobb hely a tárgyalásra

A megye legnagyobb befogadóképességű tárgyalótermébe szervezte meg a diósdi maffiaper tárgyalását a Győri Ítélőtábla - közölte Ferenczy Tamás szóvivő a nap folyamán jelzett védői kifogásokra reagálva kedd este az MTI-vel.

A másodfokú tárgyalás megtartásának körülményeit három – a vádlottak védői által is ismert – körülmény határozza meg: az ügy fokozott biztonsági kockázata, a tárgyalóterem 120 fős befogadóképessége, valamint a bíróság azon kötelessége, hogy biztosítsa a tárgyalás nyilvánosságát – jegyezte meg.


MTI fotó / Krizsán Csaba

Ez utóbbi része, hogy garantálják a részvétel lehetőségét a sajtó munkatársainak és a vádlottak hozzátartozóinak – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy 33 vádlottat, a rájuk felügyelő biztonsági személyzetet, valamint 38 védőt kellett leültetni a teremben. Ez okozta, hogy utóbbiak nem mindegyikének tudtak asztallal ellátott, a kényelmes írást lehetővé tevő ülőhelyet biztosítani – tette hozzá.

Erre egyébként, nincs lehetőség ma Magyarországon, más ilyen nagyszámú vádlott ellen folyamatban lévő bírósági ügyben sem – közölte Ferenczy Tamás. Kitért arra is: a fokozott biztonsági kockázatok miatt van szükség arra is, hogy mindenki, így a védők is átessenek biztonsági átvizsgáláson. Az alkalmazott biztonsági intézkedéseket – az ítélőtábla egyetértésével – a nyomozó hatóság rendelte el, az elsőfokú ítélet meghozatala óta ismertté vált újabb, “nem nyilvános” körülmények miatt – tájékoztatott a szóvivő.

A kedden reggel kezdődött fellebbviteli tárgyaláson több védő kifogásolta a munkakörülményeket. Bánáti János például azt mondta: a helyszűke miatt alig van mód jegyzetelésre, így “a védő érdemi munkát nem tud folytatni”. Kitért arra is, hogy a Fővárosi Ítélőtábla “korábban nem ismert okból kizárta magát” a másodfokú eljárásból, és szerinte “az ügytől így kívánt megszabadulni”, ezért került Győrbe az eljárás.

A Pest Megyei Bíróság 2010. június 1-jén első fokon egy vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt a különösen nagy értékre, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indult perben. Ketten 20 év fegyházbüntetést kaptak, több vádlottra 1 év és 18 év közötti szabadságvesztést szabtak ki. Az első fokú döntés a vádlotti társaság számlájára írt a 2000-es évek elején elkövetett, a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító olajlopásokat. Megállapította azt is, hogy a bűnszervezet több tagja hogyan jutott el a védelmi pénzek szedésétől a nagy tételű olajlopásig, a diósdi kettős gyilkosságig, valamint a pénzszállító autók és bankfiókok elleni támadásokig.

Kedden a per másodfokú tárgyalásának nyitónapján a Győri Ítélőtáblán kilenc vádlottra az első fokon kiszabottnál súlyosabb büntetést, kettő esetében pedig új eljárást kért az ügyész.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik