Belföld

Koszi-klán per Győrben: méltatlankodnak a sztárügyvédek

24.hu
24.hu

2012. 02. 14. 12:02

A diósdi maffiaügy másodfokú tárgyalásán kilenc vádlottra az első fokon kiszabottnál súlyosabb büntetést, kettő esetében pedig új eljárást kért az ügyész a keddi ítélkezési napon.

Korábban a témában:

A Pest Megyei Bíróság 2010. június 1-jén szabott ki fegyház-, illetve börtönbüntetést a per számos vádlottjára. A 2008. április 1-jén kezdődött tárgyalássorozat alatt ötezer oldalnyi jegyzőkönyv készült, és mintegy 70-80 ezer oldalnyi nyomozati anyagot kellett áttanulmányozni. A százhatvan napon át tartó tárgyaláson kétszáznál is több tanút és harminc szakértőt hallgattak meg.

Az írásba foglalt 610 oldalas első fokú döntés a társaság számlájára ír a 2000-es évek elején a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító olajlopásokat.  (Ezek méretére jellemző, hogy az egyik áldozatnak például azért kellett meghalnia, mert úgy vélték, tudott egy olajvezeték kiépítéséről, amely a százhalombattai finomítót kötötte össze egy közeli autómosóval.)  Az elsőfokú döntés megállapítja azt is, hogy a bűnszervezet több tagja hogyan jutott el a védelmi pénzek szedésétől a nagy tételű olajlopásig, a diósdi kettős gyilkosságig, valamint több pénzszállító autó és bankfiók ellen elkövetett támadásig.

A ma kezdődött, hat tárgyalási napra kitűzött másodfokú eljárás során 31 esetben védői, 12-ben pedig ügyészi fellebbezést bírál el a Győri Ítélőtábla.

A per a tervezett 10 órai időponthoz képest fél órás csúszással kezdődőtt, a Győr24 információi szerint ugyanis a kötelező fémdetektoros átvizsgálás miatt tízre még az ügyvédek egy része sem jutott be a terembe.

Az adategyeztetés szintén nem volt egyszerű a vádlottak magas száma miatt. A Koszi testvéreket dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke védi, aki a tárgyalás elején nehezményezte, hogy az ügyvédek egy része a hallgatóság soraiban ülve még jegyzetelni is csak nehézkesen tud. Zamecsnik Péter ügyvéd rögtönzött sajtótájékoztatóján az első szünetben arról beszélt, hogy az ügyvédek beléptetéskori átvizsgálását megalázónak tartja.

koszi-klán tárgyalás győr (koszi-klán, diósdi maffia)

MTI fotó / Krizsán Csaba

A tárgyalás maga is fordulattal indult, hisz a negyedrendű vádlott arról tájékoztatta a bíróságot, hogy december óta nem tudja felvenni a kapcsolatot ügyvédjével, ezért védő kirendelését kérte, amit némi tanakodás után az egyik teremben lévő ügyvédnő felvállalt.

Jelenleg az elsőfokú ítéletet olvassák fel, ezután a fellebbezések ismertetése következik. Délután az ügyészen a sor.

Kilenc vádlottra az első fokon kiszabottnál súlyosabb büntetést, kettő esetében pedig új eljárást kért az ügyész a diósdi maffiaper másodfokú tárgyalásának nyitónapján a Győri Ítélőtáblán.

A hosszabb büntetést többük – köztük a K. Pista és K. Miki becenéven emlegetett, egyaránt 18 és fél év fegyházra ítélt Sz. testvérpár – esetében azzal indokolta, hogy ezek a szankciók “nem alkalmasak visszatartásra”, míg három vádlottnál szerepük újraértelmezését kérte.

Holicska Dóra ügyész szerint ugyanis M. Róbert, M. József és I. József “pótolhatatlan szerepet” töltött be a bűnszervezetben. Előbbi kettő az olajlopásban volt érintett, utóbbi pedig orgazdaként értékesítette a csoport által megszerzett javakat. Két vádlott esetében kérte, hogy helyezze hatályon kívül a Pest Megyei Bíróság ítéletét, és rendeljen el új eljárást a Győri Ítélőtábla.

Az emberölés vádja alól felmentett P. György esetében azzal indokolta, hogy álláspontja szerint nem lehetett volna kizárni a férfira tett vallomásokat az első fokú eljárásban, amikor azt vizsgálták: ő adott-e át egy társának egy bombát, amelyet később felrobbantottak. P. Zoltán esetében pedig nem látja indokát, miért nem adott hitelt az általa amúgy “következetesen szavahihetőek elfogadott” P. Sándor vallomásának a bíróság, amikor az állította, hogy a férfi segített egy bankrablás előkészítésében.

Az első tárgyalási napon egyetlen védői felszólalás hangzott el. Az elsőrendű vádlottat, Sz. Károlyt képviselő ügyvéd – felmenést, illetve enyhébb ítéletet kérve – azt hangoztatta: védence nem lehetett a bűnszervezet irányítója.
Szerinte ezt támasztja alá a férfi személyisége mellett az is, hogy külföldre távozása után is zavartalanul működött a csoport.

 

(A tárgyalást a Győr 24-en figyelemmel kísérhetik, írásunkat frissítjük.)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.