Belföld

Koszi-klán per Győrben: méltatlankodnak a sztárügyvédek

A diósdi maffiaügy másodfokú tárgyalásán kilenc vádlottra az első fokon kiszabottnál súlyosabb büntetést, kettő esetében pedig új eljárást kért az ügyész a keddi ítélkezési napon.

A Pest Megyei Bíróság 2010. június 1-jén szabott ki fegyház-, illetve börtönbüntetést a per számos vádlottjára. A 2008. április 1-jén kezdődött tárgyalássorozat alatt ötezer oldalnyi jegyzőkönyv készült, és mintegy 70-80 ezer oldalnyi nyomozati anyagot kellett áttanulmányozni. A százhatvan napon át tartó tárgyaláson kétszáznál is több tanút és harminc szakértőt hallgattak meg.

Az írásba foglalt 610 oldalas első fokú döntés a társaság számlájára ír a 2000-es évek elején a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító olajlopásokat.  (Ezek méretére jellemző, hogy az egyik áldozatnak például azért kellett meghalnia, mert úgy vélték, tudott egy olajvezeték kiépítéséről, amely a százhalombattai finomítót kötötte össze egy közeli autómosóval.)  Az elsőfokú döntés megállapítja azt is, hogy a bűnszervezet több tagja hogyan jutott el a védelmi pénzek szedésétől a nagy tételű olajlopásig, a diósdi kettős gyilkosságig, valamint több pénzszállító autó és bankfiók ellen elkövetett támadásig.

A ma kezdődött, hat tárgyalási napra kitűzött másodfokú eljárás során 31 esetben védői, 12-ben pedig ügyészi fellebbezést bírál el a Győri Ítélőtábla.

A per a tervezett 10 órai időponthoz képest fél órás csúszással kezdődőtt, a Győr24 információi szerint ugyanis a kötelező fémdetektoros átvizsgálás miatt tízre még az ügyvédek egy része sem jutott be a terembe.

Az adategyeztetés szintén nem volt egyszerű a vádlottak magas száma miatt. A Koszi testvéreket dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke védi, aki a tárgyalás elején nehezményezte, hogy az ügyvédek egy része a hallgatóság soraiban ülve még jegyzetelni is csak nehézkesen tud. Zamecsnik Péter ügyvéd rögtönzött sajtótájékoztatóján az első szünetben arról beszélt, hogy az ügyvédek beléptetéskori átvizsgálását megalázónak tartja.

MTI fotó / Krizsán Csaba

A tárgyalás maga is fordulattal indult, hisz a negyedrendű vádlott arról tájékoztatta a bíróságot, hogy december óta nem tudja felvenni a kapcsolatot ügyvédjével, ezért védő kirendelését kérte, amit némi tanakodás után az egyik teremben lévő ügyvédnő felvállalt.

Jelenleg az elsőfokú ítéletet olvassák fel, ezután a fellebbezések ismertetése következik. Délután az ügyészen a sor.

Kilenc vádlottra az első fokon kiszabottnál súlyosabb büntetést, kettő esetében pedig új eljárást kért az ügyész a diósdi maffiaper másodfokú tárgyalásának nyitónapján a Győri Ítélőtáblán.

A hosszabb büntetést többük – köztük a K. Pista és K. Miki becenéven emlegetett, egyaránt 18 és fél év fegyházra ítélt Sz. testvérpár – esetében azzal indokolta, hogy ezek a szankciók “nem alkalmasak visszatartásra”, míg három vádlottnál szerepük újraértelmezését kérte.

Holicska Dóra ügyész szerint ugyanis M. Róbert, M. József és I. József “pótolhatatlan szerepet” töltött be a bűnszervezetben. Előbbi kettő az olajlopásban volt érintett, utóbbi pedig orgazdaként értékesítette a csoport által megszerzett javakat. Két vádlott esetében kérte, hogy helyezze hatályon kívül a Pest Megyei Bíróság ítéletét, és rendeljen el új eljárást a Győri Ítélőtábla.

Az emberölés vádja alól felmentett P. György esetében azzal indokolta, hogy álláspontja szerint nem lehetett volna kizárni a férfira tett vallomásokat az első fokú eljárásban, amikor azt vizsgálták: ő adott-e át egy társának egy bombát, amelyet később felrobbantottak. P. Zoltán esetében pedig nem látja indokát, miért nem adott hitelt az általa amúgy “következetesen szavahihetőek elfogadott” P. Sándor vallomásának a bíróság, amikor az állította, hogy a férfi segített egy bankrablás előkészítésében.

Az első tárgyalási napon egyetlen védői felszólalás hangzott el. Az elsőrendű vádlottat, Sz. Károlyt képviselő ügyvéd – felmenést, illetve enyhébb ítéletet kérve – azt hangoztatta: védence nem lehetett a bűnszervezet irányítója.
Szerinte ezt támasztja alá a férfi személyisége mellett az is, hogy külföldre távozása után is zavartalanul működött a csoport.

 

(A tárgyalást a Győr 24-en figyelemmel kísérhetik, írásunkat frissítjük.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik