IMF
Belföld

Felrúgnák az IMF „oroszlánszerződését”

A Jobbik hatályon kívül helyezné az 1982-es IMF-fel kötött szerződést.

A radikális párt indokolása szerint a Nemzetközi Valutaalapot – a gyarmati Magyarországon – irreális pluszjogosítványok illetik meg az adózás, a tulajdonszerzés, a diplomáciai mentesség stb. területén. Az erre vonatkozó szabályokat ugyan több mint 50 éve az ENSZ alakította ki, de a diplomáciai képviseletekre vonatkozó kedvezmények a Jobbik szerint nem indokoltak az IMF esetében, „amelynek hazánk szuverenitását alapvetően sértő követelései vannak”.

Az ellenzéki párt szerint a hatályon kívül helyezés mellett szól az is, hogy a Nemzetközi Valutaalap alapokmányát „jelenlegi jogalkotási szabályainkkal teljesen összeegyeztethetetlen módon, a népfelség elvét megkerülve, az Országgyűlés normaalkotási jogkörét kisajátítva, törvényerejű rendeleti formában hirdette ki 1982-ben az akkori kommunista hatalom”.

Mint korábban megírtuk, hiába ütközik több ponton a korábbi és az új alaptörvénybe, jogi úton nem támadható meg a Nemzetközi Valutaalap okmányát kihirdető, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa által alkotott 1982-es törvényerejű rendelet. A harmincéves jogszabály a törvények fölött állónak, érinthetetlennek minősíti az IMF-et. A nemzetközi szervezet nem elszámoltatható, nem indulhat ellene jogi vagy hatósági eljárás. Az IMF-et egyetlen magyarországi hivatal sem kötelezheti adatszolgáltatásra, „vagyona és követelése mentes bármilyen korlátozástól, rendszabályok, ellenőrzések és moratórium alól”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik